Četvrtfinalni meč Novaka Đokovića i Tejlora Frica prati milijarderka, za koju se svi pitaju ko je ona. U loži u utorak, na meču sa Fricom, nema Jelene Đoković kao ni njene i Novakove dece, koji meč verovatno prate iz hotela.

Novak Đoković u četvrtfinalu US opena ima specijalnog gosta u svojoj loži, Rebeku Mekdonald, milijarderku srpskog porekla.

Ko je Rebeka Mekdonald? 

Za nju se prvi put u Srbiji čulo pošto je Novak oformio ozbiljan tim za PTPA, organizaciju koja želi da promeni raspodelu profita u svetu tenisa. Taj plan nije se dopao ATP-u, ali jeste Rebeki Mekdonald, kanadskoj biznismenki srpskog porekla, rođenoj 1953. kao Ubavka Mitić, koja mu je pomogla.

Rebeka je ušla u PTPA kao član savetodavnog odbora, na poziv osnivača Vaseka Pospišila i Novaka Đokovića.

Rebeka je osnivač kompanije „Just Energy Group Inc“ u Torontu, bila je predsednik i izvršni direktor pre nego što je 2007. godine postala izvršni predsednik.

Još 1989. godine, Rebeka je osnovala „Energy Marketing Inc“, 1995. „Atlantic Power“, a zbog poslovnih poduhvata nazivali su je „srpskom kraljicom nafte i gasa“, jer se njeno bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara.

Foto: Printskrin Eurosport

 

 

Pokretač je žestoke podrške ženama u poslu, šest godina zaredom proglašena je za vodeću kanadsku preduzetnicu prema časopisu „Profit“.

Osnivačica je Centra za artritis i autoimune bolesti u bolnici Maunt Sinaj u Torontu, bila je i potpredsednik Upravnog odbora bolnice Maunt Sinaj, ali i član upravnog odbora Kraljevskog muzeja Ontario.

Ima počasnu diplomu na Univerzitetu u Viktoriji i strastveni je ljubitelj tenisa i pobornik sporta širom sveta, a posebno joj je drag Novak Đoković, sa kojim je proslavila i jedno osvajanje US Opena 2018. godine.

Sada je poznanstvo pretvorila u ozbiljnu avanturu i poduhvat da se pomogne nižerangiranim teniserima. Za TV Hram, svojevremeno je opisala najveću avanturu, koja je prerasla u poslovnu imperiju.

- Devojčica Ubavka Mitić otišla je u Kanadu i postala Rebeka Mekdonald. Bio je to trnovit put. Mnogo je teže nego što mladi misle. Zapad nije za svakog. Bio je to avanturizam. Kada ste mladi puno ne razmišljate. Nikada nisam zažalila. Opstati na Zapadu je veoma teško. Ponosim se što sam Kanađanka srpskog porekla - rekla je ona u intervjuu za TV Hram.

Odrastanje u Jugoslaviji pomoglo joj je da uspe u Americi.

- Svi su mi rekli da nemam nikakve šanse jer to žene ne rade u Kanadi. Ni u porodici nisam imala podršku. U biznis sam ušla jer je moj pokojni muž rekao da ne mogu da uspem. Ja sam jako tvrdoglava, imamo mi svoj inat. To sam uradila da mu pokažem da je moguće. Vrlo malo sam znala o biznisu ali vremenom sam naučila, vrata sam vrlo teško otvarala ali prednost je moja bila ta što sam ovde podignuta. I danas provodim puno vremena sa mladim devojkama i ženama jer mi mnogo smeta kada svi u Severnoj Americi krive muškarce za neuspeh žena. Žena mora da stane baš kao i muškarac iza onoga što želi da uradi.

- Nikada ne dajem individuama, sem deci koju volim da školujem. Dajem bolnicama… Znate, moram iskrena da budem, moja pokojna majka je došla i rekla mi da svima dajem, ali da ne dajem dovoljno Srbima u Kanadi. Ja sam mislila da su oni deo svih njih… Morala sam mamu da poslušam kao dobro dete. Pitala sam mamu šta bi bilo najbolje uraditi i ona je rekla – napraviti crkvu. I ja sam zbog nje sagradila crkvu u Torontu. Sagradila sam je po ugledu na Studenicu. I doživela sam ogromno razočaranje jer mi kao Srbi, kao što sam rekla, specijalno na Zapadu ali i ovde nismo najsloženiji. Crkva se odvojila od naše matice što je meni jako teško palo. Nadam se da je sada mlađa generacija i da ćemo se ponovo sastaviti… Ja verujem u samo jednu crkvu“ ispričala je ona.

U gostovanju na B92 pre 10 godina, objasnila je i zašto ne ulazi u poslovne poduhvate u svojoj zemlji matici, već odlučuje samo da pomaže „spolja“. 

-Gledala sam ja da poslovno investiram u Srbiju i odgovor je vrlo kratak, ne. Smatram da ovoj zemlji fali još mnogo toga da bi privukla pravi kapital, a ja ne znam pravila igra, puno je korupcije, puno stvari nije rešeno. Sve se može i sve se ne može. Ne bih ja mogla da se hvatam u koštac, znam kako se radi biznis u Severnoj Americi i Engleskoj. Ja bih se izgubila ovde - rekla je Rebeka Mekdonald.

(Sportal)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".