Mihailo Miša Janketić, legendarni glumac koji je ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji, i sam je imao život koji se retko viđa na filmskom platnu.

Foto: N. Fifić

 

 

Pored svih nedaća koje su ga snašle od malih nogu, našao je snagu da ide dalje i da se bori sa bolju budućnost, ni ne pomišljajući da će postati jedna od naših najistaknutijih umetnika. Iako sa nama nije već 4 godine, njegove lekcije o ljubavi se dobro pamte i prepričavaju.

Glumac Mihailo Miša Janketić u dugogodišnjem je bio u braku sa Svjetlanom Knežević, glumicom i balerinom, od koje je stariji 12 godina.

Miša je u jednoj emisiji nekoliko godina pre nego što je umro ispričao jednu anegdotu o ljubavi.

Foto: Arhiv Borbe

 

 

- Zatečen nedelikatnim pitanjem, rekao sam joj: “Slušaj, posle toliko vremena i toliko dece, devojko… Da li volim svoju ženu? Ne znam. Ne znam da li volim svoju ženu, ali znam da bih teško bez nje mogao da živim”.

Inače, Mihajlo je sa Svjetlanom imao četvoro dece. Marko i Milica Janketić krenuli očevim stopama, Iva (danas Ćirić) je balerina poput mame, a Radomir Janketić izabrao je sasvim drugu profesiju - on je policajac. 

 

 

NJihova ljubavna priča počela je u Sarajevu, upoznali su se kada ju je Miša tešio zbog raskida sa tadašnjim izabranikom, ne sluteći da će baš oni na kraju zaljubiti jedno u drugo i živeti decenijama u velikoj ljubavi, te dobiti čak četvoro dece - Ivu, Milicu, Marka i Radomira.

- Svjetlana je bila vrlo mlada kada smo se sreli u Sarajevu. Imala je 16, a ja 28 godina. Bila je veoma lepa devojčica. I dan-danas je lepa. Bila je zaljubljena u drugog mladića. Tada sam bio zreo čovek, dosta rano sam delovao autoritativno. Hteo sam brže da ostarim. Oni su se razišli, pa sam je tešio. Govorio sam joj se se ne sekira, da ću se, kada bude odrasla, oženiti njom. Baš je tako bilo. Kad je imala 22 godine, otišao sam u Sarajevo, uzeo je i oženio. Održao sam obećanje. Istina, u međuvremenu je bilo nekih malih pesmica i nekih pisama, jer ona je tad učila baletsku školu u Sankt Petersburgu, u Lenjingradu, a ja sam bio ovde, pa smo se malo dopisivali. I, eto, tako, i tu prođe 40 godina, maltene - ispričao je Miša Janketić pre nekoliko godina za domaće medije.

 

 

Miša Janketić je istakao jednom prilikom da misli da se najbolje snašao u predstavama: „Prljave ruke“, „Kad su cvetale tikve“, „Tramvaj zvani želja“, „Kolubarska bitka“ i „Kaj sad“. Zahvaljujući svom poslu, proputovao je pola sveta. Sa druge strane, njegovu maestralnu ulogu u seriji "Porodičnom blagu" obožava i današnja omladina.

 

 

Zanimljivo je da je karijeru prvo započeo kao pevač. A već sa 2 godina ima je putujuće pozorište, te je često nastupao sa svojim vršnjacima.

Završio je Prvu mušku realnu gimnaziju 1956, a zatim je upisao književnost. Ubrzo je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju gde je 1962. diplomirao glumu.

Foto: Predrag Mitić

 

 

Međutim, pored svih uspeha, uvek mu je na prvom mestu bila porodica. Smatrao je da je trebao da bude stroži prema deci, ali želeo je da im pruži sve ono što je njemu bilo uskraćeno.

BONUS VIDEO: