Pesma "Vidovdan" važi za jednu od glavnih na svim veseljima, a iako je prvo trebala da pripadne pevačici Vesni Zmijanac, ovaj hit otpevala je Goca Lazarević.

Foto: ATA images

 

Goca Lazarević svoju karijeru započela je pre 46 godina, a 1989. godine otpevala je pesmu „Vidovdan“ koja je obeležila njenu karijeru.

Nakon što je pesma izašla, usledile su velike turneje po celom svetu.

„Moj bivši suprug Milutin Popović Zahar je te 1989. pravio kompilaciju novih pesama povodom 600 godina od Kosovske bitke. Pesma „Vidovdan“ je bila namenjena Vesni Zmijanac. Čim sam je čula, zakukala sam koliko je dobra. Međutim, Vesna nije htela da je snimi, jer je u to vreme bila najpopularnija u bivšoj Jugoslaviji i plašila se da se ne zameri drugim narodima. Na kraju sam je otpevala ja i ponosna sam zbog toga. Volim sve narode, ali ja sam Srpkinja i dičim se time“, izjavila je Goca.

Foto: N. Fifić

 

Pevačica je za pomenute medije istakla da je ove pesma nastala po želji pokojnog partijarha Pavla.

„On je lično od Zahara zatražio da napiše i komponuje pesmu povodom šest vekova od Boja na Kosovu. Danas je pevaju svi – od zabavnjaka, preko pop muzičara, do klasičnih. Rado je izvode i ruski pevači i horovi, kao i Grci i Rumuni. Čuje se i u Peruu i na Kubi. Gotovo da nema većeg skupa na kome se horski ne peva. Može se slobodno reći da je „Vidovdan“ druga himna srpskog naroda, ma gde se on nalazio. Srpskom narodu niko ne može da ‘otme’ Kosovo. Ne može i nikada neće. Kosovo i Metohija je za Srbe mnogo više od simbola i od naše istorije. Baš kao što kaže stih: ‘Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo!'“.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".