U tekst koji sledi moći ćete da vidite tri najlepša cveta koja cvetaju tokm zime. Potrebno je samo da biljakama pružite dosta ljubavi kao i svemu što radite. 

Za početak, upoznajte se sa vresom koji se kod nas koristi za erike i kalune, dva vrlo slična roda zimzelenih višegodišnjih cvetnica iz porodice Ericaceae.

Ova biljka se gaji u unutrašnjem i spoljašnjem prostoru. Glavna karakteristkika vresa su uspravne grade na kojima su tokom jeseni i zime nanizani vrlo gusto sitni cvetovi.  

U bašti cveta od avgusta pa sve do prvih mrazeva, ali ponekad cvetovi ostanu i pod snegom.

Foto: Printskrin/Jutjub/ ŽIVOT PRIČA REALNOST

 

 

Biljka je vrlo skromna kada je u pitanju održavanje, bitno je da bude u prostoriji u kojoij je svetlost filtrirana, a tokom cvetanja nemojte dozvoliti da se cvetovi isuše.  

Kalanhoja


Kalanhoja je zimzelena biljka poreklom sa Madagaskara. Karakterišu je sjajni kožasti listovi i prelepi sitni cvetovi, koji je na severnoj hemisferi krase tokom zime i ranog proleća

Upravo zbog toga se ova biljka i gaji kao saksijsko cveće. Cvetovi mogu biti različitih boja – beli, žuti, ružičasti, crveni. Kalanhoja nije zahtevna za gajenje – potrebno joj je mesto sa dosta svetla, umereno zalivanje i đubrenje tokom cvetanja. Ova biljka obično se kupuje tokom jesenjih i zimskih meseci, kada nas osvoji svojim živopisnim cvetovima koji se ne viđaju često u to doba godine. Međutim, da biste podstakli cvetanje svoje kalanhoje i sledeće godine, moraćete malo da se potrudite oko nje.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Kruna VD

 

Najpre pokušajte sa postepenim smanjivanjem količine svetlosti koje biljka dobija, tako što ćete je premestiti na zamračenije mesto u stanu. Ukoliko ovo ne bude od pomoći, pokušajte sledeće: biljku smestite u potpunu tamu na 12-14 sati, a nakon toga je stavite na mesto gde će tokom najvećeg dela dana imati dosta jake svetlosti. Tokom nekoliko narednih nedelja smanjite zalivanje i ne prihranjujte biljku dok se ne pojave pupoljci. Tada možete nastaviti sa uobičajenom negom.

Amarilis je lukovičasta cvetnica poreklom iz Centralne i Južne Amerike. Poznat je i pod nazivom sunovrat.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Kruna VD

 

Zbog svog raskošnog cveta vatreno crvene boje spada u omiljene ukrasne sobne biljke. NJegovoj popularnosti naročito doprinosi vreme cvetanja od decembra do marta, ako je posađen u jesen. U slučaju da je amarilis posađen u februaru ili martu, cvetaće u aprilu i maju.

Kada je reč o nezi amarilisa, važno je voditi računa da se ne pretera sa zalivanjem, jer u suprotnom biljka neće cvetati. Preporučuje se češće zalivanje malim količinama vode, kao i prihranjivanje tečnim đubrivom. Idealna saksija je ona koja je tek malo veća od lukovice. Tokom cvetanja biljku možete orošavati kako bi cvet duže trajao.

(Blic žena)

BONUS VIDEO: