Tokom prethodnih nedelja beleži se povećan broj zaraženih korona virusom. S druge strane, oko 30 odsto svetske populacije svake godine dobije grip. Da li stručnjaci očekuju sudar korone i gripa i šta treba preduzeti da se zaštitimo, govori dr Milunka Milinković, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Virus gripa za sada još uvek nije potvrđen u Srbiji, a njegova sezona obično traje od oktobra do maja, kada Institut za javno zdravlje sprovodi epidemiološki nadzor, navodi epidemiolog dr Milunka Milinković. "S obzirom na to da se registruje i porast respiratornih infekcija, u narednom periodu možemo očekivati da će se registrovati i grip, ali za sada još uvek nemamo potvrđene slučajeve obolelih", kaže doktorka za RTS.

Prethodne sezone, prvi slučaj registrovan je već početkom novembra meseca i pik epidemijskog talasa dostignut je već u januaru mesecu, a maksimum epidemijskog talasa bio je u februaru, martu mesecu. Ipak, prethodnih nedelja se beleži povećan broj zaraženih korona virusom.

Kako sada izgleda klinička slika zaraženih koronom?

Najčešće su u pitanju blage do srednje teške forme bolesti i na osnovu kliničke slike nije moguće razlikovati da li se radi o infekciji virusom gripa ili koronom, napominje gošća Jutarnjeg programa, piše RTS. Zato se uvodi testiranje i na osnovu toga se vrši diferencijalna dijagnoza.

"Prethodne sezone na osnovu podataka iz populacionog nadzora, odnosno 2022. godine, registrovano je 350.000 oboljenja sličnih gripu. A što se tiče podataka o broju vakcinisanih osoba, 304.000 je ukupno vakcinisano u Republici Srbiji i to 70 odsto njih su lica starija od 65 godina", navodi dr Milinković i dodaje i da su to uobičajne brojke i to su podaci o pacijentima koji su imali oboljenja slična gripu jer se ne testira svaka respiratorna infekcija kako bi se potvrdio grip.

Vakcinacija najbolja zaštita

Vakcine bi trebalo da stignu u Domove zdravlja tokom prve polovine oktobra meseca, u skladu sa planom potreba koje su iskazale zdravstvene ustanove, dodaje doktorka. Vakcinacija se prvenstveno preporučuje trudnicama, starijima od šest meseci koji imaju neka hronična oboljenja kao što su kardiovaskularne bolesti, plućne bolesti, osobama sa malignitetima, imunokompromitovanim osobama, osobama sa hroničnim neurološkim bolestima, sa metaboličkim bolestima uključujući dijabetes i, naravno, osobama starijima od 65 godina.

Takođe, preporučuju se zdravstvenim radnicima, zaposlenima u gerontološkim centrima i licima smeštenima u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite.

- Kao i svaka vakcina, možemo reći da nije 100 odsto efikasna, ali je značajno da redukuje hospitalizaciju i smrtnost. S obzirom na to da svake godine dolazi do sitnih promena u samom virusu, a pošto vakcinalni imunitet ili imunitet nakon preležane infekcije je od šest do 12 meseci, svake sezone se savetuje vakcinacija i preporučuje se da se osobe vakcinišu pred početak sezone, s obzirom da je potrebno dve do tri nedelje za sticanje imuniteta - ističe dr Milunka Milinković.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".