Kuhinja Dijane Đoković prilično se razlikuje od one koju preferira njena snajka Jelena. Dok supruga Novaka Đokovića insistira na zdravoj i veganskoj ishrani, njegova majka bila je u tom smislu mnogo opuštenija, pa je sinovima, kada su bili mali, spremala sve što su poželeli. A to je uglavnom bilo nešto slatko, po Noletovom „naređenju”.

‒ Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i markizu. I ne samo Nole, sva trojica su volela slatkiše – otkrila je Dijana jednom prilikom.

Palačinke svi obožavaju, zbog njih se krše i pravila i dijete, a i jednostavne su za pripremu. No, kako je mama najboljeg tenisera današnjice pomenula i bajadere, pronašli smo jedan recept za domaću varijantu koja se topi u ustima.

Foto: Profimedia

 

 

Ako razmišljate o sitnim kolačima kojima ćete poslužiti goste na slavi ili nekoj drugoj gozbi, bajadera je izvrstan predlog. Potrebno vam je 100 g čokolade za kuvanje, 200 g mlevenih oraha, 250 g mlevenog keksa, 400 g šećera, 200 g maslaca, 200 ml vode. Za glazuru treba 100 g čokolade i tri kašike ulja.

Priprema je, kao što smo već pomenuli, jednostavna. Vrsne domaćice i poslastičari kažu da se tajna krije u sirupu čija gustina treba da odgovara tečnom medu. Pomešajte šećer i vodu i ostavite da se kuvaju oko pet minuta da biste dobili takvu gustinu. Sklonite sa šporeta, pa dodajte maslac i meštajte dok se ne istopi.

Foto: Shutterstock

 

 

Potom dodajte mlevene orahe i keks. Smesu podeliti na dva jednaka dela, a u jedan stavite 100 g otopljene čokolade. Pleh dimenzije 16 x 25 cm obložite papirom za pečenje, pa u njega sipajte smesu sa čokoladom i lepo poravnajte. Malo sačekajte da se zgusne, pa dodajte svetliji deo, smesu sa orasima i keksom. Odozgo prelijte čokoladnom glazurom. Kada se bajadera stegne, iseckajte je na štanglice. I to je sve.

BONUS VIDEO: