Ima srpske korene sa Kosova i Metohije, a o tome je nekoliko puta za medije govorio njegov deda Stojan. On je rođeni stric Lukinog oca i živi u selu Biča, između opština Klina i Srbica.

Stojan je pre nekoliko godina objasnio kako je njegov rođeni brat Srbobran sa suprugom otišao u Sloveniju gde je dobio sina Sašu, a zatim i unuka Luku.

- Ovde smo brat i ja odrasli. Srbobran je sa suprugom zbog teških uslova života još pre 40 godina napustio Biču i otišli su u Sloveniju. Tamo su dobili sina Sašu, koji je isto bio košarkaš. Ali njegov Luka nas je sve toliko obradovao uspehom da ja sad stalno pratim američku ligu. Meni je puno srce i svih nas rođaka, što je neko naš iz ovakve provincije i sirotinje krenuo putem slave. A Luka je već obišao svet i postao jako poznat. Verujte mi svi me pitaju šta mi je Luka. Ja sam sada zbog njega postao važan.

Suze uz košarku

Stojan povremeno prati igru pod obručima. Trudi se da Lukine utakmice ne propusti, bez obzira da li su u pitanju nastupi za Sloveniju ili za Dalas Meveriks u NBA.

- Svi gledamo Luku bez obzira gde igra, on je naša krv. Puno mi je srce. Često puta kako ja, tako i ostali članovi porodice zaplačemo. Vrlo sam ponosan, a zahvaljujući Luki, jako smo popularni. Gde god da se pojavimo, pitaju šta nam je Dončić. Ipak, moram reći da smo mi vrlo skromni, pa se Lukom i ne hvalimo - rekao je Stojan.

Foto: FIBA Basketball

 

On je istakao da mu Luka povremeno šalje video snimke sa proslava Uskrsa i Božića.

- Čujemo se povremeno, vrlo je zauzet. Dosta Albanaca pita da li sam Lukin rođak. Mada, ponekad izbegavam da kažem da sam mu deda stric, nije sigurno. Najčešće me pitaju da li bi nekad igrao za Kosovo. Možda nekad, kada bi Kosovo postalo Amerika. Nije igrao za Srbiju, što bi igrao za Kosovo. Neće da igra nikad - siguran je Stojan.

"Neću da umrem dok ne odigramo basket na Kosovu"

- Luka je izrazio želju da dođe nekoliko puta, ali je u pitanju bezbednost njegova. Klub tamo gde on igra... Oni predvide kako ovde nije sigurno, a nama tvrde kako je sigurno. Međutim, doći će obavezno. Obavezno. I Luka i komplet svi. Očekujem, neću umreti dok oni ne dođu da šutiraju ovde. I Luka i svi ostali.

Taj deo možete pogledati u videu koji sledi u nastavku teksta.

Do 1999. godine u Biči je bilo više od 150 domaćinstava sa oko 600 Srba, danas Biča ima samo tri stanovnika. Godinama su ih obilazili slovenački vojnici iz sastava KFOR-a, donosili vodu. Sada ih retko ko obilazi. 

(Kosovo Online/RTV Kim)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".