-Prema prvobitnoj proceni, Hamasova iznenadna operacija je bila uspešna. Izrael je pogođen hiljadama raketnih napada u kratkom vremenskom periodu. Zaštitni efekat Gvozdene kupole bio je minimalan, naveo je Kang, prenosi agencija Jonhap.

On je dodao da je izraelski granični sistem neutralisan i da obaveštajne službe poput Mosada nisu uspele da predvide iznenadni napad.

-Iznenadni napad, korišćenjem taktike Hamasa, uključujući diverzifikaciju metoda napada i iskorišćavanje ranjivosti u naprednim odbrambenim sistemima je očekivani scenario kojem bi Severna Koreja mogla da pribegne, rekao je Kang, napominjući da bi Severna Koreja mogla da okupira graničnu teritoriju i uzme taoce kako bi eskalirala i podstakla pregovore.

Kang je napomenuo da bi artiljerija velikog dometa i dronovi mogli da se koriste protiv iznenadnog napada Severne Koreje.

On je naglasio da se jedinice koje se mogu infiltrirati kopnom, morem ili vazduhom mogu eliminisati kroz sisteme odbrane prednjih baza, operacije integrisane odbrane, operacije protivpomorskih snaga specijalnih operacija i zajedničke operacije protivvazdušne odbrane.

Takođe, dodao je da, čak i ako Severna Koreja napadne velikim brojem dronova, oni mogu biti identifikovani i oboreni kroz zajedničke operacije protivvazdušne odbrane.

Tokom sastanka južnokorejskog predsednika Mun DŽae Ina i severnokorejskog lidera Kim DŽong Una 19. septembra 2018. godine potpisan je vojni sporazum o smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu.

Od tada nije bilo ozbiljnijih okršaja između dve zemlje, osim u novembru prošle godine kada je Severna Koreja ispalila projektil na naseljeno južnokorejsko ostrvo u blizini pomorske granice.

U januaru ove godine pet severnokorejskih dronova ušlo je u vazdušni prostor Južne Koreje, a predsednik te zemlje Jun Seok Jol rekao je da bi ta zemlja mogla da raskine sporazum o smanjenju tenzija u odnosima sa severnim susedom.

Nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, južnokorejski ministar odbrane Šin Von Sik najavio je da će tražiti suspenziju međukorejskog vojnog sporazuma iz 2018, sa ciljem da se nastavi praćenje kretanja trupa Severne Koreje i pripremi se za mogući napad.

BONUS VIDEO: