Prema nedavno sprovedenom istraživanju psihologa s Harvarda, izgleda da kuce najčešće sanjaju baš svoje vlasnike.

foto: Dušica Radović

 

Ta studija otkrila je da četvronožni ljubimci sanjaju slično ljudima, a njihovi snovi često predstavljaju njihova svakodnevna iskustva - sanjaju uglavnom o uobičajenim dnevnim aktivnostima - jurenje zamišljenih ptica, trčanje za vevericama, mačkama, drugim psima i različite interakcije s vlasnicima i drugim ljudima.

Potvrđeno da imaju REM fazu

Nervni sistem pasa, uključujući mozak, ima sličnu strukturu kao i nervni sistem drugih sisara, uključujući ljude. Ranija istraživanja pokazala su da psi prolaze kroz različite faze spavanja, uključujući fazu REM (brze pokrete očima), koja je povezana sa snovima. Tokom ove faze, može se primetiti aktivnost poput treptanja očiju, trzanja mišića i zvučnih signala.

Tačan sadržaj ipak misterija

Budući da su psi društvene životinje i često su emocionalno vezani za svoje vlasnike, nije neobično pretpostaviti da se u svojim snovima mogu da se sećaju situacije povezane s vlasnicima ili pak da je ponovo proživljavaju. Ipak, tačno tumačenje pasa sanjara je izazovno, jer ne možemo direktno da komuniciramo s njima o sadržaju njihovih snova.

Ukratko, dokazi harvarskih stručnjaka ukazuju na to da psi sanjaju i da bi tema mogli da budu ljudi, ali precizno tumačenje njihovih snova ostaje misterija, budući da psi ne mogu verbalno izražavati svoje snove.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".