1. Maslinovo ulje za prženje
Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, ali postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je sprečiti potencijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da zagrevanjem uništavamo strukturu ulja.
Umesto toga, maslinovo ulje bolje koristite kao “začin” gotovom jelu.
2. Za roštilj
Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno izgori. Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno uljiti.
Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a namirnice marinirati u suvim začinima.
3. Maslinovo ulje za lice
Mnogi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili negu kože. Međutim, kada je reč o licu, maslinovo ulje treba izbegavati!
Razlog tome je to što je maslinovo ulje gusto i zatvara pore, stoga ga osobe koje su sklone aknama treba da ga izbace iz svoje kozmetičke rutine.