Bez obzira da li želite da poklonite prelepi buket cveća nekom dragom ili jednostavno želite da ulepšate svoj dom nježnim laticama, postoje pravila koja treba da znate.

Verovali ili ne to se zove ,"cvetni bonton" i uključuje niz pravila darovanja buketa i cvetnih aranžmana. 

Foto: Profimedia

 

 

Kada je poklanjanje buketa u pitanju, običaj je da to bude neparan broj, (iako to u svetu nije slučaj) zato što neparan broj označava odnos koji još uvek nije završen, a ujedno donosi i sreću onome kome se isti poklanja. Buket uvek treba da bude odmeren, napravljen tako da odgovara prilici.

Nikada se ne poklanja paran broj cvjetova, pa čak ni dvanaest cvetova, iako je nekada ovaj broj bio opšteprihvaćen. Jedna ruža ide, ali tri ne (deluje pomalo mizerno).

Pa čak i sa pet, situacija ostaje ista. Možete se već komotnije osećati sa sedam ruža, a jedanaest su znak posebne pažnje.

Često jedan cvet može reći više o onom ko ga daje nego neki prevelki i prenatrpani aranžman. Kao i u mnogim drugim stvarima, ni ovde nije lepo preterivati. 

Važno je znati

Treba imati na umu da kada se ide u posetu bolesniku, ne treba nositi mirišljavo cveće i da se cveće ne nosi prijateljevoj supruzi. Momci treba da znaju da ne treba da poklanjaju cveće i devojci i njenoj majci. Ukoliko želite da poklonite saksijsko cveće, trebalo bi voditi računa da li osoba kojoj poklanjamo već ima cveća u kući, pa ako ima, onda joj vredi i pokloniti, jer to znači da će voditi računa o njemu.

Foto: Profimedia

 

 

Poklon prikladan prilici

Cveće se poklanja onda kada imate osećanja za koja reči nisu dovoljne.

U tim slučajevima cveće govori umesto Vas. Cveće je idealan poklon za svaku priliku. Čak i ako smo pripremili neki skupocen poklon, jedan cvet će ga upotpuniti i dati mu poseban šarm.

Cveće nosimo na rođendane, krštenja, sahrane, dakle na sve one događaje kada slavljenicima želite da pokažete svoju naklonost, pažnju, simpatiju ili zahvalnost. Ma gde došli noseći lep buket cveća bićete srdačno dočekani jer sa cvećem jednostavno ne možete da pogrešite. No, da vam se ipak ne bi desilo da vas onaj kome ga poklanjate odjednom zbunjeno pogleda, vodite računa o nekim pravilima. 

BONUS VIDEO: