Nedavna studija, objavljena u Journal of the American Medical Directors Association, otkriva da su odrasli s većim unosom kofeinskih pića bili manje slabi i imali znatno bolju fizičku funkciju kasnije u životu, prenosi New York Post.
‘Kafa i čaj glavni su napici u mnogim društvima širom sveta, uključujući Singapur. Naše studije pokazuju da konzumacija ovih napitaka s kofeinom u srednjoj životnoj dobi može biti povezana sa smanjenom verovatnoćom fizičke slabosti u kasnoj životnoj dobi’, rekao je vođa studije i profesor Nacionalnog univerziteta u Singapuru Koh Woon Puay u saopštenju za javnost.
Istraživači su ispitali podatke od 12 000 učesnika (sa sedištem u Singapuru i kineskog porekla) u dobi od 45 do 74 godine tokom 20 godina, uzimajući u obzir ishranu, istoriju bolesti, sociodemografske karakteristike, visinu, težinu, nivo energije, fizičke aktivnosti i trajanje sna.
Glavni izvori kofeina među onima koji su bili uključeni u studiju bili su kafa i čaj, koji čine 84% odnosno 12% ukupnog kofeina. Od učesnika koji su pili malo kafe svaki dan (68,5%), velika većina ostala je između jedne i tri šoljice dnevno, dok ih je mnogo manje (4,9%) pilo četiri ili više. Tokom intervjua, tehničari studije takođe su zabeležili rezultate dve kritične fizičkih procene – testa stiska ruke i vežbe ravnoteže – kako bi odredili fizičku slabost i rizik od pada među starijim volonterima studije.
Prema metodologiji studije, fizičku slabost određivale su najmanje dve od četiri sledeće osobine: iscrpljenost, gubitak težine od 10% ili više između praćenja, loša ravnoteža i slab stisak ruke. Na osnovu svojih otkrića, istraživači su mogli da utvrde da je ispijanje kafe, crnog čaja ili zelenog čaja u srednjim godinama nezavisno povezano s uveliko smanjenim rizikom od fizičke slabosti u kasnoj životnoj dobi.
Nadalje, oni koji su pili četiri ili više šoljica kafe dnevno imali su značajno smanjenu verovatnoću slabosti kasnije u životu u poređenju s onima koji nisu pili šoljicu kafe dnevno. Oni koji su svakodnevno pili crni ili zeleni čaj takođe su pokazali znatno manje šanse za slabost u poređenju s onima koji nisu pili čaj.
Istraživači su primetili da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se pronašli specifični sastojci koji su doveli do veze između napitaka s kofeinom i fizičke slabosti. ‘Potrebne su dalje studije kako bi se potvrdile ove longitudinalne povezanosti i istražilo jesu li ti efekti na fizičku slabost posredovani kofeinom ili drugim hemijskim jedinjenjima’, rekao je Koh, a prenosi Večernji list.
BONUS VIDEO
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".