- Sugrađani prepoznaju naše uniforme. Čim nas vide, oni koji ne nose, odmah stave maske - objašnjavaju pripadnici komunalne policije, ulazeći u trolejbus na liniji 29.

Pozdravljaju vozača, ulaze u vozilo, a malobrojni putnici koje su zatekli unutra nisu obraćali pažnju na njih. Ovo nije čudno, zato što su svi do jednog nosili maske. Da li je ovo uobičajena slika sa terena ili samo slučajnost?

- Stariji i sredovečni putnici poštuju mere - kaže milicioner Krndija i dodaje da među mlađim putnicima ima onih koji ne nose maske u prevozu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Za ovaj prekršaj izriče se kazna u visini od 5.000 dinara. U slučaju da je plaćena u roku od osam dana, onda je iznos upola manji, odnosno 2.500 dinara. Ovo pravilo, naime, ne važi u slučaju maloletnih putnika koji često pokušavaju da se izvuku.

- Ako putuju bez roditelja ili staratelja, ne možemo da im pišemo kazne zato što ne nose maske - navode Krndija i Divović i dodaju da nije poenta u novčanoj kazni, koliko u tome da putnici shvate ozbiljnost situacije i da bi zbog toga trebalo da poštuju propisane mere.

Sledeća "stanica" bio je autobus na liniji 31. Otvaraju se vrata kod vozača, ulaze, pozdravljaju vozača i mimoilaze se sa putnicima u vozilu.

- Šta li se ovde desilo? A pa to su komunalci.… - kaže jedna sugrađanka. Putnici radoznalo gledaju u komunalce, ali čini se da nisu bili iznenađeni, niti uplašeni.

Foto: Tanjud/Dragan Kujundžić

 

Svi su nosili zaštitu preko nosa i usta, a neki su blagim klimanjem glave pozdravili posetioce u plavim uniformama, koji su im uzvratili pozdrav. Komunalni milicioneri takođe deluju u civilu, i kako kažu, tada nailaze na veći broj onih koji krše mere.

- Pljušte izgovori i objašnjenja... Neki putnici tvrde da ne smeju da nose masku iz zdravstvenih razloga, neki da su preležali virus korona, neki se pravdaju kompletnom vakcinacijom - priča Krndija i dodaje da nije teško saslušati šta putnici imaju da kažu u svoju odbranu.

- Ako ne pokažu neki papir koji potvrđuje njihove reči, ne možemo da prihvatimo opravdanje - objašnjavaju Krndija i Divović, i ulaze u službeni belo-crveni automobil na kome plavim slovima piše "komunalna milicija".

Beograđani i Beograđanke koji su stajali na autobuskom stajalištu međusobno pričaju da ovi komunalci iskaču niotkuda, da ih ima mnogo, da će možda uskoro početi da "izlaze i iz frižidera." Maske, koje su neki stavili čim su ih ugledali, međutim, nisu skinuli ni onda kada se milicionersko vozilo izgubilo iz vidokruga.

(Politika)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".