Derek Rosa suočen je s optužbom za uboistvo prvog stepena  te će mu se suditi kao odrasloj osobi. U petak je bilo njegovo prvo sudsko ročište na kojem nije prisustvovao, već su se njegov otac i baka pojavili u njegovo ime.

Dečak je 12. oktobra pozvao Hitnu pomoć kako bi prijavio da je upravo ubio svoju majku u njihovoj kući u Hialeahu. Dispečeru je rekao da je fotografisao ubijenu majku Irenu Garsiju (39) i fotografije poslao prijateljima.

- Fotografisao  sam i prijateljima rekao što se dogodilo. Je li to loše? - upitao je tokom telefonskog poziva.

Čuje se kako operaterka hitne službe pita: "Moram znati diše li vaša mama", na što je on odgovorio: "Gospođo, ona je mrtva", dodajući da je "krv po podu". Glas mu je primetno drhtav.

Rekao je da njegova novorođena sestra spava u svom krevetiću. Na pitanje da li joj je naudio, odgovorio je: "Nisam je dirao. Nisam hteo dirati svoju sestru."

Foto: Hialeah Police

 

Tokom 18-minutnog razgovora, koji je završio kad je policija stigla u njegov dom, rekao je da je krv svuda po podu.

Policajci su njegovu majku pronašli mrtvu u spavaćoj sobi kraj krevetića u kojem je dete staro 14 dana pronađeno nepovređeno.

- Trenutno imam pištolj kod sebe. Hteo sam da se upucam, ali nisam mogao. U mojoj sobi je nož, a u dnevnoj pištolj - čulo se na snimku puštenoj u sudnici.

Hoze Rosa, otac dečaka, rekao je da niko nije mogao ni da zamisli da će se ovako nešto dogoditi jer je njegov sin skromno i miroljubivo dete.

Opisao je svog sina kao vrednog učenika koji je bio dobro dete, omiljeno među prijateljima. NJegov otac je priznao da ne zna šta je dovelo do napada, ali je rekao da je kao vojnik naučio svog sina dobrim vrednostima.

Foto: Hialeah Police Department

 

- Moj klijent Derek ima snažnu podršku svoje cele porodice. Važno je zapamtiti da je pre samo dva meseca Derek bio 12-godišnje dete. Imamo puno poverenje u kazneno pravosuđa i pravni proces - rekao je advokat optuženog.

Dečak je zadržan bez mogućnosti plaćanja kaucije i prebačen u Metro West Detention Center.

Suočava se s doživotnom robijom ako bude osuđen, budući da je američki Vrhovni sud presudio da je smrtna kazna za maloletnike neustavna.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: