Tema koja izaziva veliku debatu među vlasnicima pasa ali odgovor na ovo pitanje zavisi od nekoliko faktora.

Zima donosi hladnoću, sneg i niske temperature pa većinu ljudi razmišlja da li da svoje ljubimce obuče i time ih zaštiti od hladnoće. Zimska odeća za pse je beskrajno simpatična ali da li zaista postoji opravdan za to?

FOTO: Profimedia

 

Oblačenje pasa je zaista postalo sve popularnije, pa se na ulicama često mogu videti razne odevne kombinacije kućnih ljubimaca, počevši od duksića, kaputića, kišnih mantila i prslučića, pa preko cipelica, kravata i aksesoara.

Manji psi i psi sa kratkom dlakom imaju tendenciju da budu osetljiviji na hladnoću i brže gube telesnu toplotu od većih pasa sa gustom dlakom.

To znači da su manji psi i oni sa tanjom dlakom kandidati za nošenje jakni tokom zime kako bi se zagrejali.

Nivo aktivnosti vašeg psa i koliko vremena provodi na otvorenom takođe su važni faktori.

Psi koji provode mnogo vremena napolju, posebno ako su aktivni i trče, možda imaju manje potrebe za jaknama. Međutim, ako planirate duge šetnje ili boravak na hladnoći, jakna vam može pružiti dodatnu zaštitu.

FOTO: Profimedia

 

Temperatura i uslovi u kojima živite takođe imaju ulogu. U veoma hladnoj i vlažnoj klimi, pas može brže izgubiti telesnu toplotu, što ga čini podložnijim hipotermiji.

U takvim uslovima, nošenje jakne može biti korisno za održavanje toplote.

Starost i zdravlje vašeg psa mogu uticati na njegovu osetljivost na hladnoću.

Stariji psi i psi sa određenim zdravstvenim problemima, poput artritisa, tokom zime mogu imati veću potrebu za toplinom i udobnošću.

FOTO: Profimedia

 

Konačno, treba uzeti u obzir prilagodljivost vašeg psa. Neki psi prirodno bolje podnose hladnoću i neće im trebati jakne, dok su drugima one neophodne.

Odgovor na pitanje da li su psima potrebne jakne zimi nije jednostavan. Zavisi od mnogih faktora, uključujući veličinu, vrstu, aktivnost, temperaturu i uslove.

Najbolje je pažljivo pratiti svog psa tokom hladnih meseci i prepoznati znake nelagodnosti ili hladnoće. Ako primetite da vaš pas drhti, vuče šape ili pokušava da se sakrije od hladnoće, razmislite o korišćenju jakne kako biste ga zaštitili i kako bi mu bilo udobno tokom zime.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".