Među najveće potrošače spadaju klima uređaji, bojler, frižider, šporet... Još jedan vid neracionalne potrošnje jeste da kada se stan greje ili rashlađuje, većina ljudi drže prozore otvorene.

Veliki potrošač je klima uređaj

Ukoliko imate klima uređaj u vašem stanu ili kući neka vam praksa bude njihovo isključivanje kada ne boravite u domu. Termostat uvek podesite na višu temperaturu, tako da ne mora da bude na 23 stepena, na primer može da bude na 25, to će vam pomoći da uštedite energiju za 3 do 5 odsto.

Računica pokazuje da najgore prolaze oni koje klima ubaci u “crvenu” najskuplju zonu. Tada stiže i vreo mesečni račun do približno 8.000, za deset sati rashlađivanja klimom “dvanaesticom”.

Važna je temperatura u frižideru

Vrata frižidera ako nisu dugo otvorena štede struju, jer će inače mnogo toplote ući unutra.

Foto: Profimedia

 

Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Bojler uključite noću

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrevate isključivo noću.

Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje struje.

Ako ste ste sami ili vas je samo dvoje, bojler je najbolje uključivati samo noću kada je struja jeftinija. To isto važi i za veš mašine.

Prozori

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji nekoliko saveta kako da rešite ovaj problem.

Foto: Nenad Živanović/N. Paraušić/Jutjub printskrin/Vesic

 

Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih.

Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremenom počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

Možete da stavite i folije na prozore.

Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

(Alo)

BONUS VIDEO: