Prava priča o srpskoj avijaciji i sportu počinje 22.10.1921. godine kada je osnovan prvi srpski aero klub. Tada nije bilo prilike indivudalne skokove. Poručnik Dolanski je prvi napravio padobranski skok 1921. u Novom Sadu. Do 1931. godine nastaje zatišje, a onda se sportski piloti učestvuju sa iznajmljenim avionima na Svetskom prvenstvu u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Tada su osvojili prva tri mesta. Posle toga istorija vazdušnog sporta se nastavlja na Banjici u Beogradu. 

Početkom 19. veka naši vazduhoplovni sportisti nalaze podršku u Francuzima. Vrlo rado su bili pravi prijatelji našim pilotima tako što su omogućili da se obučavaju na aerodromima u okolini Pariza. 1910, regent Aleksandar Karađorđević je među prvim  Srbima poleteo sa aerodroma u blizini Pariza. 

Foto: Vazduhoplovni savez Srbije

 

Ivan Sarić je svojim sredstvima napravio letelicu 1910. godine, ali nije bio zadovoljan dužinom leta, pa je napravio letelicu koja je snažna sa boljim motorom. Danas je sportska avijacija pala u senku drugih sportova. Najveći problem je manjak sredstava uprkos dobroj saradnji sa vojskom i policijom, Ministarstvom sporta. To ugrožava lepotu ovog sporta koji je izuzetno skup. 

Foto: Vazduhoplovni savez Srbije

 

U novembru radi se godišnji kalendar, a tokom godine organizuje se blizu 100 takmičenja u svim granama sporta. Ove godine je organizovano 63 svetskih, evropskih, državnih prvenstava i mnogobrojni kupovi, dok 63 kluba imaju svoja letilišta. Uz to još postoji dvadesetak pridruženih aero klubova. Aero klubovi ne bi postojali bez dodatnog angažovnja rukovodioca, kaže predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, Labud Bulatović. 

Interesanta činjenica je da je za samo jedan balon potrebno izdvojiti 60.000 evra. 

Memorijalna manifestacija je posvećena pilotu Mihajlu Petroviću, iz sela Vlahča.

Ideja je da državno prvenstvo dobije ime po jednoj od najboljih padobranki u svetu koja je još uvek živa i živi u Beogradu. Svetlana Simić danas je jedna od najboljih instruktorki koja je napravila 5.000 preciznih skokova. U Valjevu i Trsteniku je objavljen kurs za mlade dame koje će se baviti jedriličarstvom. 

Više o vazduhoplovnim sportovma možete saznati u video intervjuu sa predsednikom Vazduhoplovnog saveza, Labudom Bulatovićem. 

BONUS VIDEO: