Japanska obalska straža saopštila je da je pronašla nešto što je izgledalo kao olupina V-22 Osprej (Morski soko) iz sastava Američkog ratnog vazduhoplovstva sa nagibnim rotorom i jednu osobu za koju je kasnije potvrđeno da je umrla oko 3 kilometra od ostrva Jakušima.

Ribarski čamci u tom području pronašli su tri osobe u okolnim vodama, rekao je predstavnik lokalne ribarske zadruge, dodajući da nije poznato njihovo stanje.

Još jedan Osprej je bezbedno sleteo na ostrvski aerodrom u sredu popodne, otprilike u vreme nesreće, saopštio je portparol lokalne vlade, prenosi Rojters.

Američke snage u regionu i dalje prikupljaju informacije, rekao je portparol.

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

Sjedinjene Američke Države imaju oko 54.000 vojnika u Japanu, mnoge u strateški važnom lancu južnog ostrva, usred rastuće kineske vojne asertivnosti u Južnom kineskom moru.

Nesreća se dogodila nešto pre 15 časova, a svedoci su rekli da je levi motor aviona izgledao zapaljeno dok se približavao aerodromu radi prinudnog sletanja, uprkos vedrom vremenu i slabom vetru, prenose mediji.

Obalska straža je korigovala broj ljudi u avionu na šest sa prvobitno prijavljenih osam.

Foto: Tanjug/AP

 

Jakušima se nalazi u japanskoj prefekturi Kagošima, oko 1.000 kilometara jugozapadno od glavnog grada Tokija i poznata po svojim divljim životinjama i šumama koje su akreditovane na listi svetske baštine.

Japan, koji takođe koristi avione Osprej, zatražio je od američke vojske da istraži nesreću.

Osprej može da leti i kao helikopter i kao avion sa fiksnim krilima, a njime upravljaju američki marinci, američka mornarica i japanske snage za samoodbranu.

 

 

Raspoređivanje Ospreja u Japanu bilo je kontroverzno, a kritičari kažu da je podložan nesrećama. Sa druge strane, američka vojska i Japan tvrdili su da su potpuno bezbedni. 

Podsetimo, ovo nije prvi pad ovog tipa letelice. Od 16 težih udesa do sada tilt-rotor letelice Osprej, dvanaest je imalo je smrtonosan ishod.

U avgustu se američki Osprej srušio kod obale severne Australije dok je prevozio trupe tokom rutinske vojne vežbe. Prilikom te nesreće život su izgubili trojica američkih marinaca.

Još jedan se srušio u okean kod japanskog južnog ostrva Okinava u decembru 2016. godine, što je dovelo do privremenog prizemljenja aviona američke vojske.

BONUS VIDEO: