Tito je zapalio tompus, iako se u Beloj kući u tom trenutku ne puši više od dve decenije, navodi BBC na srpskom u tekstu od pre tri godine u kojem je opisana Titova uzvratna poseta Americi, a u čijoj organizaciji je učestvovao Niksonov šef Stejt departmenta Henri Kisindžer, koji je juče preminuo u 101. godini.

Nikson je 1970. godine bio prvi američki predsednik koji je posetio SFR Jugoslaviju.

Istoričarka Radina Vučetić kazala je tom mediju da je Tito tri puta bio u poseti SAD, a od 1962. godine svi američki predsednici su mu čestitali rođendan.

 

- Tito je boravio u Kemp Dejvidu, privatnoj rezidenciji američkog predsednika, što je činjeno samo kada je domaćin hteo da pokaže posebno uvažavanje za gosta, a na ovakvom tretmanu su predano radili diplomate Bogdan Crnobrnja i Henri Kisindžer - kazala je Vučetić.

Ona je rekla da je Tito "i večerao u Beloj kući".

Foto: Profimedia

 

- O opuštenoj atmosferi svedočila je i Titova poseta Hjustonu i NASA (centru) i fotografije Tita sa kaubojskim šeširom, uz susret sa holivudskim zvezdama - navela je istoričarka.

 

 

Stevan Nedeljković, asistent na predmetima međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, kazao je da je renomirane dnevne listove u SAD zanimalo baš sve o jugoslovenskom predsedniku - od vrste škotskog viskija koji je pio, do karakteristika prstena koji je nosio.

 

 

- Nije zaboravljeno da je Tito kasnio u svim prilikama tokom trodnevne posete, ali mu domaćin to nije zamerio - dodao je Nedeljković.

BONUS VIDEO:

(Kurir/BBC na srpskom)