Saša Mišić je jedan od najtalentovanijih i najumesnijih kuvara u Srbiji u regionu. Iza sebe ima brojna svetska priznanja i završene škole. Sa njim smo prošli put razgovarali o različitim ukusima balkanske kuhinje, kao i novinama u njoj. Danas delimo drugi deo intervjua za naš Nportal u kome nam je Saša dao recept za najukusnijeg pijanog šarana i prebranac. Verujemo  da ćete ovaj recept bogat raznim namirnicama rado pripremiti za posne dane i slavsku posnu trpezu, ali i za božićne posne dane. Uživajte!

Šta je aktuleno na savremenom posnom meniju?

- Za mene lično posno znači da telo treba da se odmori, da čuje sebe...a to znači za nas sve što jedemo inače trebamo da smanjimo i proredimo, uz dodatak bez mesa i namirnica životinjskogo porekla. Post je u suštini radost i tihovanje uma, ali i tela...skuplanje energije, proslava i poraz. Sve u jednom. To je post, a na savremenom meniju u Srbiji i tu gde se još posti je u glavnom sve bolja ponuda posnih jela, pre samo nekoliko godina je posna jela su bile grilovane pečurke i bezukusni vodeni pirinač. Sada je to mnogo bolje i sve kolege se trude više, pa i sami vlasnici su shvatili da je neophodno ponuditi celu godinu posna jela.    

Foto: Saša Mišić/Privatna arhiva

 

 Najukusniji recept za spremanje ribe i prebranca?

-Ne znam da li je ukusniji prebranc ili riba. Meni omiljena riba, pijani šaran, ceo šaran očistiti, oprati u više voda, otkloniti krljušt i iznutrice, dobro ga začiniti sa ruzmarinom soli, biberom, slatkom paprikom u prahu, tucanom paprikom, belim luk i ostaviti ga sa dva tri lumuna da se odmori u pacu 5 časova, a u to vreme oljuštiti povrće, šargarepu, crni luk, celer koren, praziluk, pastenak pa i krompir. Nakon toga oprati i iseći na pola ili na grubo staviti u vatrostanu činiju naprimer đuvedžaru koja je namazana sa uljem staviti povrće i na njega šarana naliti sa vinom crvenim i pokriti ga pa u rernu na 45 minuta 200 stepeni. Nakon toga servirati sa prebrancem. A prebranac, e pa njega spremati na baka Ilinkin način koji možete da pročitate u mojoj knjizi.    

Foto: Saša Mišić/Privatna arhiva

 

 Predlog za spremanje slavske posne trpeze?

-Asortiman i li mogućnosti za posnu trpezu su gotovo na mreži...tako da treba odvojiti jedan dan da pogledate sve šta vas inteesuje, a jedan dan za nabavku i jedan dan za spremanje treba izdvojiti. U zavisnosti koliko umete da kuvate i na čemu kuvate to jest kako je opremljena vaša kuhinja i koliko imate vremena, pa i znanja ali i zahteva gostiju. Zavisi šta treba da se spremi, ja za mene lično uvek spremam ono  što volim i ja da jedem. Uvek jedno hladno, predjelo naprimer kuglice sa susamom i dinstanim povrćem sa maslinama i humusuom uz salatu, pa nakon toga ide neka tečna salata, naprimer kockasta sadržajna salata, pa posle toga u skrobu pohovane tikvice i plavi paradajz sa kokosom, a poslastica može da bude invertna tufahija na Sašin način. Da, da znam šta sada mislite, „lako njemu“, pa ni meni nije lako, i ja to moram da nabavim, spremim...    

Šta nam predlažete za novoodišnje i božićne praznike?

- Predlažem da božićne i novogodišnje praznike provedete sa svojom porodicom u miru i skladu na vašem ognjištu, na vašoj dedovini, uz gusle, frule i pesme zajedničke.

Foto: Saša Mišić/Privatna arhiva

 

 

BONUS VIDEO: