Budući da se i sada nalazimo u sezoni slava, nije na odmet podsetiti se njegove poruke. 

- Smisao slave nije u preterivanju i nije samo u jelu i piću, nego u jednom duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu, da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu. Dakle, u što manjem broju treba da budemo okupljeni da bismo zaštitili sebe od drugih i druge od sebe - izjavio je svojevremeno za RTS.

Kada je u pitanju proslava u restoranima i sa muzikom, otac ističe da je to nespojivo sa našom verom.

Foto: N. Skenderija

 

- To nema veze sa pravoslavnim poimanjem krsne slave, jer to je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljma. Proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku - kazao je.

Proslava, ističe, treba da bude onakva kako to priliči jednom pravoslavnom verniku.

- Mi znamo da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja i umeto da razgovore tom prilikom vode u tom pravcu, da nešto naučimo, da se ispunimo ljubavlju i da na taj način ukažemo poštovanje svetitelju, jer nekada su domaćini dvorili slavu, dakle, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao, nije hteo da sedne poštujući svetitelja kog proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom, a mi hoćemo da tu atmosferu prenosimo u kafanu. To jedno sa drugim ne ide. I bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima - kazao je.

Foto: N. Fifić

 

On je istakao i da su se svi običaji kod nas menjali, prekidali obnavljali, a slava je jedini običaj koji nikada nije prekidan.

- Slavili su naši preci u rovoima, slavili su u najvećim oskudicama, stradanjima, patnjama, bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekinje slavljenje krsne slave.

BONUS VIDEO: