Za rezoluciju je glasalo 13 članova SB UN, uz jedan uzdržan i jedan glas protiv, prenosi Bi-Bi-Si.

SAD, stalna članica Saveta bezbednosti UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena u Savetu bezbednosti.

Sjedinjene Američke Države ocenile su rezoluciju kao "neuravnoteženu“ i "razdvojenu od stvarnosti".

Objašnjavajući zašto su SAD stavile veto na rezoluciju, predstavnik Vašingtona je rekao da je proces koji je prethodio donošenju nacrta rezolucije bio užurban, kao i da su odgovarajuće konsultacije tokom njega izostale, navodi Bi-Bi-Si.

On je dodao da u rezoluciji nisu uključeni izrazi koje su SAD tražile, kao što je osuda Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

- Nažalost, gotovo sve naše preporuke su ignorisane - rekao je američki predstavnik, dodajući da je rezultat tog "užurbanog procesa" bila, kako je naveo, "neuravnotežena rezolucija koja je odvojena od stvarnosti". Prema njegovim rečima, SAD ne mogu da podrže "neodrživo primirje" jer, kako je rekao, ono "samo seje seme za sledeći rat".

Foto: Tanjug/AP

 

Američki predstavnik je dodao da "bezuslovni prekid vatre" nije realan i ponovio neophodnost dvodržavnog rešenja.

Bi-Bi-Si navodi da je izostanak osude Hamasa u rezoluciji bio razlog i što je Velika Britanija bila uzdržana tokom glasanja u petak veče.

Sa druge strane, Kina, koja je bila kosponzor rezolucije, negodovala je zbog veta SAD na nacrt rezolucije, ističući da je srž nacrta zahtev za hitan prekid vatre u Gazi i za oslobađanje svih talaca.

Posle neuspelog glasanja o prekidu vatre, Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili su duboko razočaranje i naglasili da se SB UN mora ujediniti kako bi se okončao rat u Gazi.

Predstavnik Francuske izjavio je da je njegova zemlja glasala za rezoluciju jer je "veoma zabrinuta" zbog onoga što je nazvao "humanitarnom tragedijom" u Gazi.

Foto: Tanjug/AP

 

Predstavnik Ruske Federacije je u svom ponovnom obraćanju okrivio SAD, nazivajući ih "bezdušnim" i dodajući da odluka da se glasa protiv rezolucije o prekidu vatre predstavlja, kako je rekao, "smrtnu kaznu" za Palestince.

Brazil je izrazio žaljenje što rezolucija nije dobila neophodno odobrenje, uprkos tome što je 13 zemalja glasalo za, a prema rečima brazilskog predstavnika, Savet bezbednosti rizikuje da bude saučesnik dozvoljavajući dalji nastavak gubitaka ljudskih života.

Arapske i islamske zemlje pozvale su prethodno na glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom je zahtevan prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u sredu poslao SB, a u kojem je upozorio na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i pozvao 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.

Nacrt rezolucije su podneli Ujedinjeni Arapski Emirati.

Foto: Tanjug/AP

 

Izraelci zadovoljni

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsedniku DŽozefu Bajdenu na tome što su SAD u Savetu bezbednosti UN uložile veto na rezoluciju u kojoj je tražen prekid vatre u Pojasu Gaze.

Erdan je u objavi na mreži X zahvalio Bajdenu zato što je, kako je naveo, "čvrsto stao" na stranu Izraela i dodao da su SAD "pokazale svoje vođstvo i vrednosti".

Ambasador Izraela kritikovao je Ujedinjene nacije, ocenjujući da je, kako je naveo, "neverovatno" da su UN zauzete debatom o rezoluciji koja će, prema njegovim rečima, "omogućiti teroristima Hamasa da ostanu na vlasti u Gazi", te da ne osuđuju Hamas niti pozivaju na oslobađanje talaca koje drži ta palestinska militantna grupa.

 

 

- Prekid vatre će biti moguć samo nakon povratka svih talaca i uništenja Hamasa - smatra Erdan.

SAD su u petak stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi, Velika Britanija je bila uzdržana, dok je preostalih 13 članica tog tela glasalo za.

Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, opisujući to kao "nemoralan i nehuman stav".

- Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda - rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk, prenosi CNN.

U nacrtu rezolucije koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati pozivano se na "trenutni humanitarni prekid vatre", kao i na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i obezbeđivanje dostave humanitarne pomoći.

Foto: EPA

 

Glasanje je bilo šesti pokušaj SB UN da postigne konsenzus o ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Samo jedno prethodno glasanje je bilo uspešno - kada je prošlog meseca dogovoreno uspostavljanje "humanitarnog primirja" u Gazi, koje je isteklo 1. decembra.

BONUS VIDEO: