Ovo su tri recepta koja verovatno svi već znate i obožavate. Naravno osnovni sastojci skloni su promenama po svačijem ukusu.
1. PRŽENICE
- 2-3 jajeta
- malo mleka
- bajat hleb
Priprema:
Umutite jaja i malo ih posolite, pa u tu smesu sipajte mleko. Hleb isecite na kriške, pa umočite u dobijenu smesu. Pržite na malo zagrejanog ulja i stavljajte na ubrus da se ocede od ulja.
Možete ih jesti uz sir, pečenicu, salatu, jogurt, ali si odične i sa džemom ali i medom i cimetom!
2. GIBANICA
- 1 kg kora za pite
- 500 gr starog slanog sira
- 2 kašičice soli
- 200 ml ulja
- 8 celih jaja
- 200 ml vode
- 500 ml jogurta
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.
Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.
Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.
Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo. Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.
Staviti da se peče sve do zlatno braon boje. Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.
3. JAJA I SLANINA NA MASTI
- 2 jaja
- svinjska mast
- kriška hleba
- slatka začinska paprika
- malo slanine tanko isečene
Priprema:
Ispržite jaja na oko uz slaninu, potom na krišku hleba namažite malo masti i pospite odozgo papriku. Za svega par minuta nekada najomiljeniji doručak u Srbiji je spreman.
Stil
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".