Nekoliko hiljada tona uginule sardine pojavilo se na obalama Japana, a uzrok je zasad nepoznat, saopštili su japanski zvaničnici. Sardine i skuše su se pojavile na obali grada Hakodate, na najsevernijem glavnom japanskom ostrvu Hokaido, na dužini od oko jednog kilometra, preneo je AP.

Lokalni stanovnici kažu da nikada nisu videli ovako nešto, a neki su se okupili da pokupe ribu, kako bi je prodali ili pojeli. Međutim, gradska uprava Hakodatea navela je na zvaničnoj veb prezentaciji da stanovnici nipošto ne treba da jedu tu ribu.

Istraživač instituta za ribarstvo Takaši Fudžioka rekao je da je čuo za slične fenomene ranije, ali da je ovo prvi put da vidi tako nešto.

On je rekao da je moguće da je veća riba lovila manju, koja je postala iscrpljena zbog nedostatka kiseonika, jer se kretala u jatu i da su ih talasi izbacili na kopno. Druga mogućnost, dodaje Fudžioka, jeste da su ribe naišle na hladnu vodu tokom migracije.

- Međutim, ne znamo tačno pod kojim okolnostima su ove ribe izbačene na obalu, tako da ne preporučujem da ih jedete - rekao je istraživač.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".