Havijer Milej upozorio je Argentince da država nema para i ponovo se obavezao na program oštrih mera štednje. Populistički autsajder osvojio je iznenađujuću izbornu pobedu u novembru uz radikalna obećanja da će revidirati posrnulu ekonomiju južnoameričke nacije.

Inauguracija se održala juče u Buenos Ajresu. Ovaj 53-godišnjak je na ceremoniji rekao da će poništiti decenije dekadencije dubokim rezovima potrošnje, osmišljenim kako bi se smanjili ogromni javni dugovi i smanjila inflacija, koja je sada viša od 140%.

"Nema alternative šok-terapiji"

- Suština je da nema alternative štednji i nema alternative šok-terapiji. Znamo da će se kratkoročno situacija pogoršati, ali ćemo onda videti plodove našeg truda - rekao je Milej, a prenosi BBC.

Novi predsednik se brzo uzdigao od relativne anonimnosti do najvišeg položaja u Argentini na desničarskoj platformi koja, među ostalim, zagovara ograničavanje prava na pobačaj, liberalizaciju zakona o oružju i poricanje klimatskih promena.

Foto: Profimedia

 

Često su ga tokom kampanje fotografisali kako rukuje motornom testerom, a njegove su izjave mnogi uporedili s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom i bivšim brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom.

Tokom kampanje je kazao da će zameniti argentinsku valutu dolarom i ukinuti središnju banku zemlje, zajedno s nizom vladinih odeljenja. Mada predsednik te zemlje ima velika ovlašćenja, Mileja čeka niz problema. Verovatno će se suočiti s opozicijom u argentinskom Kongresu, gde njegova koalicija malih desničarskih i liberalnih stranaka ima samo manjinsku zastupljenost.

Ostaje da se vidi kako će novi predsednik pristupiti poslu u praksi.

Foto: Profimedia

 

Neki politički komentatori su primetili kako je nakon izborne pobede usvojio umereniji ton. S druge strane, samo nekoliko sati nakon preuzimanja dužnosti, Milej je potpisao uredbu o smanjenju broja odeljenja s 18 na devet, ispunjavajući ključno obećanje.

Među zvanicama na ceremoniji polaganja zakletve bio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se sastao s nekoliko čelnika Latinske Amerike dok nastoji da ojača globalnu podršku tokom ruske invazije.

Bio je prisutan i mađarski predsednik Viktor Orban.

BONUS VIDEO:

U ARGENTINI OSVANUO DŽINOVSKI MURAL POSVEĆEN MESIJU - Veličina impresivna