Nikolić je oglašen krivim za krivično delo nasilje u porodici, za koje je zakonom predviđena kazna u trajanju od tri do maksimalno 12 godina zatvora. Svirepo ubistvo Nikolić je počinio u barskom naselju Sokolana,  kući gde je živeo sa trudnom suprugom i njihovo troje maloletne dece. Deca su, takođe, prema navodima očevidaca bila žrtve nasilja, a i svedoci istog. Što je strašno, pred  očima dece je otac ubio majku nakon višesatnog batinanja pesnicama i palicama.

Tužilaštvo je, podsetimo, tražilo maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za Nikolića, dok je njegova odbrana predlagala blažu kaznu. U presudi je navedeno da Nikolić nije mogao biti optužen za krivično delo teško ubistvo, jer nije moglo biti utvrđeno da je postojao umišljaj.

- Sud nije mogao utvrditi da se radi o teškom ubistvu, s obzirom da nije mogao da utvrdi da je postojao umišljaj. Optuženi je više godina vršio psihičko i fizičko nasilje, što svedoči da nije postojao umišljaj da je ubije, već da je u kontinuitetu psihički i fizički zlostavlja. Za nasilje u porodici predviđena je zatvorska kazna u trajanju od 3 do 12 godina - navedeno je u presudi, uz podsećanje da je oštećena u trenutku kada je nastupila smrt bila u drugom stanju, te da je optuženi iskazao surovost nanoseći fizičke lakše i teže telesne povrede oštećenoj i ostavivši troje maloletne dece bez majke.

Foto: B. Dabić

 

Protiv presude strane mogu podnijeti žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana.

Branilac okrivljenog Nikolića, advokat Andrej Adžić kaže: „Sud je uvrdio da se radi o nasilju u porodici i porodičnoj zajednici, koje je rezultiralo smrću. Sudija je pravilno primenio materijalno pravo i izrekao maksimalnu kaznu zatvora za ovo krivično delo, u trajanju od 12 godina“, kazao je Adžić.

On je dodao i da ono što se sada postavlja kao pitanje je zašto je neko predvidio da ostaje tolika kazna zatvora za člana porodice koji usled nasilja u porodici premine.

Podsetimo, Dalibor Nikolić se optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici teretio za svirepo ubistvo trudne nevenčane supruge Zumrite Nerde (27). Ona je od posledica lakih i teških telesnih povreda koje je joj je Nikolić naneo toko 15. i 16. januara prošle godine, preminula 21. januara u Kliničkom centru Crne Gore. Nikolić je, prema navodima iz optužnice, tokom 15. i 16. januara prošle godine osam sati tukao svoju nevenčanu suprugu. On je od 22 sata do šest sati narednog dana tukao trudnu suprugu nakon svađe dok se troje njihove maloletne dece (od deset, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući.

BONUS VIDEO:

TEŠKO RANIO LJUBAVNICU, UBIO ŽENU, PA SEBE - Snimci sa mesta jezivog zločina u Kruševcu