Nacionalna policija i Poreska uprava zaplenile su 11 tona kokaina koji je bio uskladišten u pomorskim kontejnerima u Vigu i Valensiji za distribuciju u Evropi od strane dve kriminalne organizacije balkanskog porekla, od kojih je 20 njihovih članova uhapšeno.

Kako je u ponedeljak saopštila Nacionalna policija, operacija, o kojoj će više detalja saopštiti sutra, izvedena je u Vigu, gde je zaplenjeno 7.500 kilograma kokaina, što je najveća zaplena u Galiciji. Supstanca je pronađena skrivena između smrznutih komada tunjevine. U Valensiji je zaplenjeno još 3.400 kilograma skriveno na duplom dnu kontejnera. Privedeni su bili deo dve zločinačke organizacije balkanskog porekla posvećene unošenju narkotika na evropski kontinent. Kako je policija detaljno navela ovog ponedeljka, imala je složenu poslovnu mrežu za isporuku kokaina iz Latinske Amerike u različite luke na Iberijskom poluostrvu za distribuciju u Evropi. 

Operacija Tonara, najveća u istoriji u Galiciji

Agenti su identifikovali poslovnu mrežu koju je stvorila organizacija za slanje kokaina iz Južne Amerike u Korunju. Kompanija je bila posvećena međunarodnoj trgovini - veleprodaji smrznute ribe i morskih plodova - i kupovini i prodaji ruralne i urbane imovine, zgrada i građevina uopšte.

Odgovorno lice, poreklom iz Korunje, nameravalo je da sakrije transport droge u toku pomorskih kontejnera namenjenih za Iberijsko poluostrvo. Istražitelji su mesecima pratili aktivnosti kompanije i otkrili slične pošiljke. Tokom 2023. godine pregledano je nekoliko ovih kontejnera. 

Uprkos tome, organizacija je kontaminirala jedan od ovih kontejnera sa najvećom količinom droge zaplenjene u galicijskim zemljama, i jednom od najvažnijih u istoriji španske i evropske trgovine drogom. Najveća zaplena kokaina do sada zaplenjena u zemlji locirana je prošlog avgusta u luci Alhesiras (Kadis) i uključivala je zaplenu 9.436 kilograma droge.

BONUS VIDEO: