Teolog Nenad Božović je bio naš gost u studiju u kom je dao intervju za Nportal o mnogim hrišćanskim temama. Podelio  je nekoliko saveta kako se treba ponašati u toku ovog velikog hrišćanskog posta. 

Prema njegovim rečima post je izazov, pogotovo u današnjem vremenu, a najteže je pobediti sebe. Treba postiti radi višeg cilja. Kako se bliži najradosniji pravoslavni praznik, otkrio je i zanimljivu simboliku o badnjaku i česnici, značenju položajnika koji nam dolazi u kuću. 

Foto: Novosti

 

Vreme je posnih slava, pa u skladu sa tim slavska trpeza mora biti posna. Nije poželjno takimčenje domaćica koja će više spremiti hrane i čija će hrana biti ukusnija i lepša. 

Kada domaćin slavi slavu za vreme posta, slavi je u znaku svetitelja, zaštitnika kuće i porodice. Božović je napomenuo da nije poželjno imati previše predslava, jer je gubi smisao i ne zna se koja je istinska slava kuće. Predslave se slave iz znaka zahvalnosti svetitelju koji je neku porodicu spasao od tragedije. Nipošto se ne preporučuje slavlje u restoranima i kafanama. Nenad je mišljenja da bismo trebali proslavljati stare srpske praznike koji su se zaboravili, vratiti im suštinu. O kojim praznicima je reč, moći ćete saznati u video intervjuu ispod teksta.

Foto: Profimedia

 

Šta učiniti ako je domaćin kuće živ, a sin želi da slavu slavi u svom novom domu ili nije u mogućnosti da dođe? Može li žena preuzeti slavu i kako se slava predaje nasledniku? Sve su to pitanja koja postaju česta. 

Brak je jedna on najsvetijih tajni, ali nažalost retko se danas može sačuvati. Zbog čega je to tako i šta zabravo predstavljaju burme i platno na venčanju? Ovo i odgovore na još mnoga pitanja saznajte u video intervjuu ispod teksta.