Sa iste železničke stanice Helena je, pre 22 godine, ispratila sinove na put i više ih nikada nije videla. Tog dana imala je čudan osećaj koji je tek kasnije sebi objasnila. Dala je jednom od sinova krst u ruke i rekla:

- Ovo moraš da mi vratiš. Obećaj mi da hoćeš!

Poslednji put im mahnula dok je voz odlazio. Otad se nisu videli.

Ovo je bolna priča jedne češke porodice koja je izgubila svoja dva člana u Albaniji. Veruje se da su Jan i Mihail završili u ozloglašenoj Žutoj kući, kao žrtve trgovine organima. U emisiji "Eksploziv zona - Žuta kuća: Dosije Češka" njihova majka Helena smogla je snage da otvori vrata svog doma i momačke sobe u kojoj su Jan i Mihail 2001. ostavili snove i planove o budućnosti. Helenin suprug se nikada nije pomirio s činjenicom da mu sinova više nema i da se od početka emotivno potpuno povukao, dok ona ni danas ne gubi nadu da će se njeni sinovi pojaviti na kućnom pragu.

Foto: Jutjub printskrin/Kachní Krimi

 

- Ne prođe dan, a da se ne zapita šta im se zapravo dogodilo. Helena je saznala da su završili u Albaniji i da im se tu izgubio svaki trag, ali njihova tela nikada nisu pronađena. Ni danas ne zna da li da im pali sveću za žive ili za mrtve što joj stvara težinu u srcu i duši- kaže voditeljka Eksploziva Ana Rajković i dodaje da nije bilo lako zajedno s porodicama zavijenim u crno proživljavati najbolnije momente.

Nakon što se troje mladih nije vratilo u dogovoreno vreme meštani su se organizovali i krenuli u potragu, koja je završena neuspešno. Policija u Albaniji im je obećavala pomoć, ali nikad nikakav konkretan potez nije učinjen s njihove strane.

- Godinama kasnije obraća se za pomoć češkom piscu i scenaristi Jozefu Urbanu, poznatom po svojim planinarskim aktivnostima, koji je dobro poznavao balkanske vrhove. Urban je krenuo na solo ekspediciju i saznao da su studenti bili smešteni kod jedne učiteljice koja je živela s rođakom. On ih je jednog dana poveo u turistički obilazak mesta, ali se kući vratio sam. Prema njegovim saznanjima, učiteljica je posumnjala da je rođak učinio nešto loše sa studentima, a kasnije se ispostavilo da je učiteljica ubijena. Tim momentom se bavi u svojoj knjizi "Povratak u Valbonu" kojom je prodrmao češku javnost da se pokrene povodom nestanka svojih sunarodnika - priča Rajkovićeva.

Činjenica da nekadašnji vođa OVK Hašim Tači pred Haškim tribunalom negira postojanje takozvane žute kuće gde su prema brojnim svedočenjima skončali i mnogi Srbi, još više zadaje bol roditeljima nestalih studenata.

- To dodatno boli naše porodice, ali i češke, koje sumnjaju da su i njihovi bližnji stradali na isti način kao žrtve trgovine organima - završava Rajkovićeva koja je s ekipom kolega istražila ovu priču iz prvog lica.

Potresna ispovest brata nestale Lenke

Ispovest Petra, brata nestale Lenke Tučkove, posebno je uzdrmala javnost. On je sa suzama u očima govorio o pokušajima da sazna kako je njegova sestra završila u Albaniji i šta se tamo desilo sa njom. Sa vremenom je počeo da sumnja na najužasniji scenario.

Roditelji ambiciozne studentkinje i devojke jednog od nestale braće Pavelkova, umrli su od tuge, a Petar je skupio hrabrost da nastavi da traga za odgovorima.

- Na pitanje šta bi joj rekao da ima još jednu šansu u životu odgovorio je da bi to bilo da mu mnogo nedostaje i da je mnogo voli. Zamišlja je kao tetku svojoj deci i da svi žive zajedno. Primio nas je u svoj dom, ali nam je rekao da sam nikad ne odlazi u porodičnu kuću jer mu je teško da se seća vremena sa sestrom Lenkom - govori voditeljka Eksploziva.

(Republika)

BONUS VIDEO: