Južnoafrička Republika traži pokretanje sudskog postupka protiv Izraela

Južnoafrička Republika pokrenula je postupak pred Međunarodnim sudom pravde UN-a protiv Izraela za, kako je rekla, "genocidna" dela u Gazi.

Južna Afrika je zatražila od suda da donese privremene ili kratkoročne mere kojima bi Izrael naložio da prekine svoju vojnu kampanju u Gazi, za koje je rekla da su "neophodne u ovom slučaju da bi se zaštitile od dalje, teške i nepopravljive štete za prava palestinskog naroda".

Izrael je odbacio optužbe, a portparol ministarstva spoljnih poslova okrivio je Hamas za patnje Palestinaca u Pojasu Gaze tako što ih je koristio kao živi štit i krao im humanitarnu pomoć.

(Guardian)

Galant: Rezultati avijacije ućutkali kritičare

Izraelski ministar odbrane Joav Galant ocenio je da su operacije vazduhoplovnih snaga u svim sektorima impresivne što je omogućilo izraelskim snagama da bezbedno obavljaju misiju“, rekao je Galant tokom obilaska vazdušne baze Ramat David.

Galant kaže da su odbrambene snage Izraela trenutno angažovane u „intenziviranim operacijama u Pojasu Gaze, i da će one trajati dok se ciljevi ne ostvare.

(Times of Israel)

Hamas: Palestincima nije potrebno ničije tutorstvo

Član političkog krila Hamas Osama el Hamdan izjavio je da Palestincima nije potrebno ničije tutorstvo i da ne prihvataju raspoređivanje stranih snaga u Pojasu Gaze.
U razgovoru za agenciju Anadoija u kancelariji Hamasa u Bejrutu, Hamdan je rekao da je najvažnija tema razgovora između Izraela i Hamasa nova razmena zarobljenika i prekid vatre.
„Dobili smo neke inicijative od naše braće posrednika kao što su Katar i Egipat (o razmeni zarobljenika), ali naš stav je jasan, a to je da se napadi u potpunosti obustave. Koren problema su izraelski napadi na Gazu. Razmena zatvorenika je posledica ovog problema. Svi znaju da želimo razmenu zarobljenika, to nije tajna. Međutim, ovaj proces se odvija putem pregovora i dogovora. To nije moguće dok neprijateljski napadi još traju“, istakao je Hamdan.

Izrael dronovima gađa mete na jugu Libana

Dve osobe su ranjene u napadu dronom na automobil u jednom selu na jugu Libana, javili su libanski mediji, optužujući Izrael za napad.

Libanska nacionalna novinska agencija izveštava i da izraelski borbeni avion u niskom letu nadleću nekoliko lokacija u toj oblasti, u blizini granice sa Izraelom.

BONUS VIDEO: