Napadnut je dok je obilazio gradilište na novom aerodromu u Južnoj Koreji, saopštila je gradska služba za hitne slučajeve.

U njemu se navodi da je Li - koji je na čelu glavne opozicione Demokratske partije - bio pri svesti, ali da se ne zna njegovo tačno stanje.

Zvaničnik stranke rekao je da je odveden u lokalnu univerzitetsku bolnicu.

Napadač tražio autogram
Neidentifikovani muškarac prišao je političaru da uzme autogram pre nego što je upao sa oružjem nalik nožu, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Napadač, koji je izgledao u svojim pedesetim ili šezdesetim godinama, brzo je zadržan i uhapšen.

Na snimcima sa društvenih mreža vidi se kako južnokorejski političar pada na zemlju dok nekoliko ljudi pokušava da obuzda napadača. Fotografije nakon incidenta prikazuju vođu opozicije kako leži na zemlji zatvorenih očiju, dok mu neko stavlja maramicu na vrat.

Sudi mu se za podmićivanje
Li je izgubio na predsedničkim izborima 2022. od Jun Suk Jeola sa malom razlikom.

Trenutno mu se sudi za navodno podmićivanje – što on negira – u vezi sa razvojnim projektom kada je bio gradonačelnik Seongnama, u blizini Seula.

U septembru je sud odbio zahtev tužilaštva da mu se odredi pritvor dok čeka na suđenje po optužbama. Tužioci ga i dalje istražuju o nizu drugih slučajeva povezanih sa korupcijom dok je bio na funkciji.

Aktuelni predsednik Južne Koreje osudio je napad i izrazio duboku zabrinutost za stanje svog protivnika, rekao je portparol njegovog kabineta.

(Skaj njuz/Bi-Bi-Si)

BONUS VIDEO: