Ponekad čišćenje doma pada u senku usled užurbanog života na realciji posao-porodica.

Onda na kraju provodite sate u sređivanju i čišćenju, a uz mali, dobor osmišljen plan možete to da sprečite.

Foto: Profimedia

 

 

Šta čistiti svake nedelje?

Stvari koje stalno dodiruju

Mesta kao što su kvake na vratima, slavine, prekidači za svetlo, tastature i daljinski upravljači treba da se čiste svake nedelje. Ovo su mesta koja dodiruje više ljudi u kući i na njima se lako nakupljaju klice. Obrišite ih svake nedelje kako biste bili sigurni da su čisti, piše Real Simple.

Foto: Profimedia

 

 

Područja sa velikim prometom

Područja sa velikim prometom u vašem domu takođe treba da se čiste svake nedelje. Ovo uključuje hodnik stana ili kuče, mesto na kome se nalazi obuća, prostore u kojima čuvate poštu, radni prostor u kuhinji i kupatilo.

Posteljina i peškiri za kupanje

Dobra ideja je da perete svu posteljinu, krpe i peškire koju koristite svakodnevno najmanje jednom nedeljno. Na taj način sprečavate nastanak alergena i klica.

Foto: Profimedia

 

 

Šta čistiti svakog meseca?

Aparati

Peporučuje se da jednom mesečno odvojite vreme za dubinsko čišćenje uređaja. Aparati poput šporeta, mikrotalasnih peći i frižidera mogu vremenom prljavštinu prljavštinu i mirise. Mesečno čišćenje sprečava nakupljanje prljavštine, obezbeđuje optimalne performanse i produžava životni vek vaših uređaja.

Frižider

Foto: Profimedia

 

 

Drugi prostor koji treba da čistite mesečno je unutrašnjost vašeg frižidera. Odvojite malo vremena svakog meseca da sve očistite iz frižidera, obrišete i proverite datume isteka za sve pre nego što bilo šta vratite unutra.

Ormari

Takođe bi trebalo da se pozabavite svojim ormarom svakog meseca. Ormari mogu brzo da postanu pretrpani prostori, posebno ako nisu pravilno organizovani, pa odvojite malo vremena da prođete kroz ormare i organizujete.

BONUS VIDEO: