Kao odgovoran vozač, od ključne je važnosti da razumete različite lampice upozorenja koje se pale na instrument tabli Vašeg automobila.

Ova upozoravajuća svetla su način na koji Vaše vozilo "komunicira" sa vama kada je reč o potencijalnim problemima ili kvarovima, pomažući Vam da pravovremeno reagujete i sprečite dalje oštećenje.

Lampica za sistem kontrole pritiska u gumama obično izgleda kao uzvičnik unutar 2/3 kruga, dok linije pri dnu simbolizuju gazeći sloj gume. Ukazuje na to da jedna ili više vaših guma ima nizak pritisak vazduha. Nepravilan pritisak u gumama (nizak ili previsok) može uticati na potrošnju goriva, vek trajanja guma i upravljanje vozilom.

Foto: Jutjub printskrin/proclaimliberty2000

 

Proverite pritisak u gumama pomoću manometra i napumpajte ih do preporučenih nivoa. Ako svetlo i dalje ostaje upaljeno, moguće je da imate probušenu gumu.

Ako je neka guma probušena zamenite je ako imate rezervni točak u automobilu ili koristite komplet za popravku pneumatika. Ukoliko ni to nije problem, onda se verovatno radi o neispravanom senzoru koji je potrebno pregledati.

BONUS VIDEO: