U zimskom periodu, kada je napolju minus i teško je ili gotovo nemoguće da grejanje zadovolji vašu potrebu za toplotom, postoje neki trikovi koji mogu da pomognu da unutrašnja temperatura u domu bude optimalna. Zapravo, uz tri saveta ćete izbeći da vam se dom ohladi bez obzira na koji način se grejete. 

Ovo su glavni razlozi zbog kojih vam se dom ne zagreva maksimalno, ma koliko da "nagarite" peć ili grejalice. 

1. Nameštaj zaklanja grejno telo

Stručnjak za enterijer Voren Kinloh je objasnio da je jedan od glavnih razloga što se dom previše brzo hladi ili ne zagreva dovoljno dobro to što je grejno telo zaklonjeno nameštajem. Ukoliko su vam kreveti ili komode previše blizu postavljeni uz radijator, nemojte da se čudite što je u sobi hladno.

"Nameštaj deluje kao barijera, sprečavajući topli vazduh da slobodno cirkuliše prostorijom. Kako biste optimizovali protok topline, pobrinite se da postoji dovoljno razmaka između radijatora i nameštaja", savetovao je stručnjak.

2. Promaja

Promaja, poznata kao i najveći neprijatelj Srba, zaista može da napravi problem tokom zime i grejne sezone. Ako vrata i prozori nisu ispravno zatvoreni i hladan vazduh se kroz "pukotine" probija, ili kako bismo mi rekli "duva promaja", nemojte da se čudte što dom nikada neće biti dovoljno topao. Šta raditi? Idealno bi bilo da rešite problem hidroizolacije u domu ili "ušuškate" prozore i vrata. Ukoliko nemate specijalizivane jastuke u obliku valjka, možete da urolate peškire i postavite ih makar na dnu prozora.  Dugotrajnije rešenje bi bilo da investirate u nove prozore.

3. Neispravno postavljen termostat

Kinloh navodi da pogrešno konfigurisane postavke termostata mogu biti odgovorne za hladan dom. Kada je termostat pogrešno postavljen, ni grejanje neće raditi punim kapacitetom. 

"Uvek bi trebalo još jednom da proveriti da li termostat ispravno programiran i razmislite o ulaganju u pametni termostat za precizniju kontrolu temperature", savetovao je. 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".