Veliki jugoslovenski i srpski glumac Mihajlo Paskaljević Bata, jedan je od odnih bez kojih se domaći filmovi teško mogu zamisliti.

Detinjstvo i poreklo

Rođen je 14. januara 1923. godine u Požarevcu, u porodici grčkih doseljenika. NJegov otac Zoja bio je dobrostojeći trgovac, držao je tada popularne kolonijalne radnje, ono što danas zovemo prodavnice mešovite robe.

Porodica Paskalj ubrzo se seli u Kruševac, gde je Mihajlo pošao u školu, a zatim i završio Kruševačku gimnaziju, neposredno pre nemačke okupacije. Kao momak, već se zanimao za pozorišnu scenu, maštajući da postane glumac.

Promenio prezime

I jedan zanimljiv detalj iz njegove mladosti – po sopstvenom priznanju, jako mu je smetalo što su ga u školi zadirkivali zbog njegove nacionalnosti, zivkajući ga "Grče, Grče“.

Foto: D. Mišić

 

 

Tada je rešio da svoje prezime Paskalj "produži“ onim našim „vić“ i tako se obračuna sa svojom frustracijom.

Bogata karijera

Nakon gimnazije stupio je u KUD “Ivo Lola Ribar” i Akademsko pozorište u Beogradu, zatim sa grupom mladih glumaca u tek osnovano Beogradsko dramsko pozorište, čiji je stalni član postao 1950. godine.

Svoju prvu, a ispostaviće se i jedinu, glavnu filmsku ulogu imao je 1954. godine, kada je igrao je Jerotija Pantića u ekranizaciji Nušićeve komedije "Sumnjivo lice" u režiji Soje Jovanović.

Vrhunac filmske karijere doživeo je svojom prvom dramskom ulogom - oca protagonistkinje - u filmu “Već viđeno” (1987) Gorana Markovića, za koju je nagrađen na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Foto: D. Mišić

 

 

Bata Paskaljević je u svojoj karijeri dugoj čak 55 godina glumio u 80 igranih filmova, kao i u više od 60 TV serija, nastupio je u 50 TV drama i komedija i spada u red najplodnijih glumaca na našim prostorima.

Svako ko drži ozbiljno do sebe je smešan

Nagrade su ga, međutim, zaobilazile, kao i glavne uloge, kojih je imao manje nego prstiju na jednoj ruci, ali je uspeo da osvoji milionsku publiku i da od epizodnih uloga kreira prava remek-dela.

- Svako ko drži ozbiljno do sebe je smešan. I sve što je ozbiljno, kada se insistira na ozbiljnosti, jeste smešno - govorio je Bata.

Foto: Jutjub printskrin/rooky rokac

 

 

Pet brakova

Govorio je da postoje tri stvari koje nikad neće odbiti: ulogu, čast u kafani i žene. Ženio se pet puta, mada ima onih koji tvrde da je zapravo šest ili čak sedam puta stao pred matičara.

Mihajlo Bata Paskaljević preminuo je 26. januara 2004. godine, posle kraće bolesti u Zemunskoj bolnici, ne dočekavši premijeru svog poslednjeg filma "Pljačka Trećeg rajha" Zdravka Šotre.

(Kurir)

BONUS VIDEO: