Ona je ostavila dubok trag u srpskoj književnosti, kao prva žena pisac i prevodilac, i kao autor dnevnika koji svedoči o njenom životu, mislima i osećanjima. Takođe je bila važan politički i društveni akter, koji je uticao na sudbinu Srbije i dinastije Obrenović. Bila je simbol moderne, emancipovane i obrazovane žene, koja je pratila evropske trendove i vrednosti. Kao žrtva zavere i nasilja, platila je najvišu cenu za svoju ljubav i vernost prema knezu Mihailu.

Anka Obrenović je bila srpska književnica, prevodilac i pripadnica kraljevske dinastije Obrenović. Rođena 1. aprila 1821. godine u Šapcu, kao ćerka kneza Jevrema Obrenovića i Tomanije Bogićević. NJen stric je bio Miloš Obrenović, osnivač i prvi vladar moderne Srbije.

Anka je bila veoma lepa, inteligentna i obrazovana žena, koja je govorila više stranih jezika i bavila se književnošću. Ona je objavila prvu knjigu u Srbiji koju je napisala žena, pod nazivom "Naravoučitelne povesi", koja je sadržala prevode nemačkih basni i priča. Ona je takođe vodila dnevnik, koji je predstavljao prvi primer ženske dnevničke proze u srpskoj književnosti. Anka je bila i inspiracija za pesmu "Horvatska domovina" hrvatskog pesnika Antuna Mihanovića, koji je želeo da se oženi njom, ali je ona odbila njegovu prosidbu.

Bila je udata za Aleksandra Konstantinovića, sa kojim je imala dvoje dece: sina Aleksandra i ćerku Katarinu. NJena ćerka je bila zaljubljena u kneza Mihaila Obrenovića, sina Miloša Obrenovića i vladara Srbije, koji je takođe želeo da se oženi njom, ali je to bilo sprečeno zbog rodbinske veze.

Anka je tragično završila svoj život 10. juna 1868. godine, kada je ubijena zajedno sa knezom Mihailom na Košutnjaku, u atentatu koji je organizovala zavera protivnika dinastije Obrenović. NJen ubica je bio Anđelko Aleksić, koji je pucao u nju iz pištolja, dok je ona pokušavala da zaštiti kneza. NJena majka Tomanija i ćerka Katarina su preživele napad, ali su morale da napuste Srbiju.

Sahranjena je u crkvi Svetog Marka u Beogradu, pored kneza Mihaila.

Foto: grad Beograd