Jeste li se ikada zapitali kako je izgledalo čišćenje kuće u 19. veku... Bez snažnih hemijskih sredstava za pranje i čišćenje. Pa koristilo se ono što je uvek bilo pri ruci, a to je hrana.

U viktorijansko doba, naprimer, prljave tapete čistile su se hlebom, a podovi svežim mlekom. I tako dolazimo do pasulja. Kod kuvanja pasulja prvu vodu obično bacite i nastaviti da kuvate, zar ne?

Stari trik za koji su i te kako znale naše bake kaže da se to nikako ne sme raditi.

Foto: Jutjub printskrin/Moja Kuhinja Tanja

 

Umesto da je prolijete, procedite pasulj i pomešajte s vrućom vodom. Kažu da ova mešavina čini čuda za staklene površine, a vaši prozori i ogledala će zablistati. Poprskajte ih smesom, zatim izribajte sunđerom i na kraju isperite.

Takođe, ova tečnost se može koristiti i za pranje posuđa – a za nešto jači "dezinfekcijski" učinak čak i kod tvrdokornih mrlja u smesu možete dodati malo alkoholnog sirćeta.

(Naj žena)

BONUS VIDEO: