Prema anketi, da se izbori u SAD održe danas, oko 48 odsto Amerikanaca glasalo bi za Donalda Trampa, dok je podrška DŽozefu Bajdenu nešto niža (42 odsto).

Mladi američki glasači smatraju da je predsednik SAD Bajden prestar, uznemireni su zbog izraelskog rata u Gazi i frustrirani otpisom studentskog duga, ali kako ocenjuje Blumberg, Svift bi mogla da pomogne Bajdenu.

Sveprisutna pop zvezda dominirala je američkim životom tokom protekle godine, od njene rekordne koncertne turneje, za koju neki veruju da je pomogla SAD-u da izbegne recesiju, do njenog nastupa na utakmicama Nacionalne fudbalske lige u znak podrške dečku Trevisu Kelsiju, koji igra za Kanzas Siti Čifs.

Foto: Tanjug/AP

 

NJeno prisustvo najavljeno je sledećeg meseca na Superbolu, pouzdano najgledanijem događaju u Americi.

Kako podseća američka agencija, poznata je nesklonost Tejlor Svift prema bivšem predsedniku Donaldu Trampu, kojeg je optužila da je „potpalio vatru bele nadmoći i rasizma“ u tvitu iz 2020.

Očigledna je i njena moć da natera ljude da glasaju. Sviftova je u septembru pozvala svoje fanove na Instagramu da se registruju, a Vote.org je prijavio oko 35.000 naknadnih registracija.

Bela kuća je podržala Svift prošle nedelje, kada je američki Kongres pozvao kompanije društvenih mreža da preduzmu akcije nakon što su se lažne slike pevačice širile na platformi X.

Foto: Profimedia

 

Sa ponudom za predsedničke izbore koji, prema oceni Blumberga, sve više liči na gerontokratiju, Trampovi saveznici i konzervativni mediji poput Foks njuza postaju nervozni zbog popularnosti pevačice.

To što bi pop zvezda mogla da odluči o ishodu američkih izbora može izgledati kao nategnuta spekulacija, ali trenutno, želela ona to ili ne, mogla bi, zaključuje se u analizi Blumberga.

BONUS VIDEO: