Dokumentarni film posvećen prvom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve i srpskom prosvetitelju Svetom Savi ruske rediteljke Anželike Karetkine "Sveti Sava: Ruska boja na srpskoj zastavi" prikazan je u ponedeljak u Ruskom domu.

Foto: Jutjub printskrin/EVGENIYCHELPANOV

 

 

Ovo ostvarenje, koje je premijeru imalo 25. januara u Rusiji, prvi put je spojilo našeg glumca Miloša Bikovića i njegovog brata Arhimandrita Mihaila Bikovića pred kamerama.

Iguman manastira Jovanje ugostio je rediteljku sa kojom je govorio o vezi ruske i srpske pravoslavne crkve, dok je Miloš sa njom prošetao manastirom u gradu Volokolamsku uMIL Rusiji i osvrnuo se na srpski zavet koji je ostavio Sveti Sava.

Foto: Jutjub printskrin/EVGENIYCHELPANOV

 

 

Zasnovan na žitiju svetitelja, film obrađuje temu viševekovnih veza srpskog i ruskog naroda. Filmska ekipa iz samog srca Rusije i Volokolamskog kremlja odlazi put Beograda i mesta gde su spaljene mošti Svetog Save, a na kome je u čast i spomen svetitelju podignut velelepni hram - jedna od najvećih pravoslavnih svetinja.

Film prikazuje mesta koja je Sveti Sava posećivao - drevne manastire i planinsku isposnicu u kojoj se molio.

Foto: Jutjub printskrin/EVGENIYCHELPANOV

 

 

U ovom ostvarenju učestvuju i prof. Miloš Ković, Georgij Engelgard i sveštenstvo SPC.

Ova rediteljka pre filma o Svetom Savi radila je i ostvarenje o Svetom Vasiliju Ostroškom, a želi i da režira filmsku dokumentarnu priču o vladici Nikolaju Velimiroviću, kao i o Svetom caru Lazaru.

BONUS VIDEO: