Prema toj presudi Gradsko groblje Viktorovac, preduzeće u vlasništvu Grada Siska, mora vlasnicima grobnice u kojoj je sahranjena pogrešna osoba da plate ukupno 6.000 evra odštete. Reč je o naknadi za stres i duševnu bol.

Detalji tužbe protiv groblja

Tužbu protiv gradskog groblja podnelo je troje članova porodice čiji je otac i suprug preminuo u novembru 2019. godine. Sahranili su ga u grobnici koju su dobili na korišćenje. Uredno su platili dva grobna mesta i na desnu stranu sahranili svog preminulog.

U junu 2020. saznali su da je na levu stranu grobnice, na mesto koje je trebalo da sačeka suprugu preminulog, sahranjena njima nepoznata žena. Iako su tražili od uprave groblja da je premesti, uprava je to odbila.

- Čak su nam nudili drugu grobnicu i predlagali da tatu ekshumiramo i premestimo ga tamo - svedočio je na sudu jedan od sinova.

Svađe na gradskom groblju

Pokojnikova sestra prisetila se da je kraj groba nepoznate žene zatekla njenog muža.

- Pitala sam ga zar nije pre sahrane primetio da je grobno mesto uređeno. On mi je na to bahato odgovorio da se, ako imam problem, obratim upravi groblja i tražim pravdu. Svi smo zbog toga bili uznemireni. Bratu nismo mogli da podignemo spomenik, a i pitali smo se gde ćemo sahraniti njegovu suprugu kada je njeno grobno mesto zauzeto - izjavila je na sudu sestra preminulog.

- Prijatelj mi je javio da je u našoj grobnici sahranjena neka žena. Naime, video je njeno ime na krstu pa me obavestio. Zvao sam gradska groblja, ali nisu želeli sa mnom da razgovaraju - svedočio je drugi sin.

Ko će biti ekshumiran?

Ispričao je i kako je naknadno dobio ponudu da ekshumira oca i prebaci njegove posmrtne ostatke u drugu grobnicu koju su Gradska groblja Viktorovac u Sisku bila spremna da urede o sopstvenom trošku. Porodica je to odbila i podnela tužbu.

- Dobili smo pismo uprave groblja u kojem su nam se izvinili i najavili da će rešiti situaciju, ali prolazile su godine i ništa nisu uradili. Zato se moja baka jednom posvađala sa porodicom te žene kada su se na Sve Svete sreli na groblju. Baka je zapretila da će lopatom iskopati tu ženu, bila je van sebe, a i mene je sve to jako uznemirilo - naveo je drugi pokojnikov sin.

Odšteta zbog greške groblja

Sud je na kraju zaključio da su Gradska groblja Viktorovac zaista pogrešila. NJihovom nepažnjom pokojnikovoj porodici izazvali su tuga, uznemirenost i neprijatnost, odlučio je sud. Zbog toga moraju da plate odštetu.

Presuda nije pravosnažna i obe strane imaju pravo da se na nju žale. Pokojnikova porodica tražila je duplo višu odštetu, ali je sud zaključio da je iznos od ukupno 6.000 eura adekvatna naknada za ono što im se dogodilo. Na kraju je, kako proizilazi iz ove presude, ekshumirano telo žene koja je greškom sahranjena u njihovu grobnicu.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: