Uoči prve godišnjice smrti "trenera svih trenera" Miroslava Ćire Blaževića novinari su stupili u kontakt sa njegovim sinom Miroslavom koji inače nije preterano sklon javnim istupima. Rekao je da je iza njega jedna jako teška godina jer još nije uspeo da se pomiriti sa činjenicom da mu tate više nema te da se do zadnjeg dana nadao da će ipak još jednom pobediti bolest.

U podužem, veoma emotivnom telefonskom razgovoru rekao je da ne prođe ni jedan dan a da se ne seti svoga oca te da se jako teško miri sa spoznajom da ga više nema, a svakodnevni susreti sa ljudima koje je Ćiro izuzetno poštovao i voleo pokazuju koliko nam je svima značio. Miroslav mlađi otkrio nam je i da je naručio spomenik za očev grob u aleji velikana na Mirogoju kod poznate klesarske porodice Jakšić iz Donjeg Humca na otoku Brač te se nada da će ubrzo biti dovršen.

– Tatin grob biće izrađen od belog bračkog kamena i za sada vam mogu otkriti samo da će imati motiv belog šala – rekao je Miroslav mlađi te dodao kako je Ćiro veoma volio ostrvo Brač i Dalmaciju te da mu je bilo jako stalo da se spomenik napravi upravo od hrvatskog kamena.

Foto: N. Fifić

 

– Na samu godišnjicu, 8. februara, u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u 18.30 sati održaće se misa zadušnica za tatu, a u subotu 10. februara na terenima FK Škole fudbala Maksimir organizujemo fudbalski turnir i kao centralni događaj revijalnu utakmicu veterana Dinama i humanih zvezda Hrvatske u spomen na tatu. Svi su, naravno, pozvani! – rekao je Ćirin sin. Još jedna od novosti koje je otkrio jeste da će FK Škola fudbala Maksimir, koju je trener svih trenera redovno posećivao te svojim savetima dao itekako snažan doprinos u formiranju jedne od najpopularnijih fudbalskih škola u Hrvatskoj, promeniti ime u spomen na velikana hrvatskog sporta te će ubuduće ponosno nositi ime FK Ćiro Blažević Akademija.

Trener svih trenera napustio nas je nakon teške bolesti 8. februara 2023., tačno jedan dan pre svog 88. rođendan. NJegov sin otkrio je i da se za ovu prvu godišnjicu planira izrada veb-stranice na kojoj bi se, baš kao i na društvenim mrežama, kroz razne priče iz Ćirinog života i privatne fotografije koje do sada nikada nisu viđene trebala očuvati uspomena na Ćiru. Osim toga, ove su godine u planu i dve knjige.

Foto: N. Paraušić

 

– Tata je poslednjih godina uz pomoć svog prijatelja Mire Para svakodnevno beležio sećanja na razne utakmice koje je vodio, kako na fudbalskom terenu tako i izvan njega, a onaj deo koji se odnosi na proleće '82. godine izdaće GFK Dinamo najkasnije na proleće. Bilo je planirano da se to objavi i pre, odmah posle četrdesete godišnjice tog velikog uspeha, ali kako se tatino stanje pogoršalo, zajednički je odlučeno da se s time malo pričeka, a sada je, čini se, došao najbolji trenutak za to. Nakon toga pripremamo se da izdamo i knjigu o njegovom životu koja je zapravo autobiografija jer je sve ono što je on dao da se zabeleži ispričano u prvom licu upravo onako kako se on toga sećao, a tu ima toliko zanimljivosti za koje će javnost možda tek prvi put čuti i koje, videćete, najbolje svedoče o tome koliko je tata voleo ljude – rekao je Miroslav Blažević mlađi.

O svemu ostalom, napomenuo je, javnost će biti pravovremeno obaveštena putem Fejsbuka i najavljene veb-stranice koja će se izraditi uz pomoć mnogih Ćirinih prijatelja kojima je stalo da se uspomena na Ćiru zauvek sačuva.

BONUS VIDEO: