Lik koji je trebalo da tumači Miloš Biković trebalo da bude u šest od ukupno osam epizoda nove sezone ove TV serije.

Ipak, glumac je odlučio da celokupan iznos koji će mu HBO isplatiti usmeri u humane svrhe, kao pomoć mladima da se školuju i profesionalno usavršavaju.

- Kao što sam već rekao, bila mi je izuzetna čast da budem pozvan da radim sa Majkom Vajtom u takvoj seriji. Moj motiv za učestvovanje na takvom projektu bio je isključivo glumački i umetnički izazov. Kako do realizacije neće doći, želim da honorar koji bih zaradio usmerim onima kojima će nas sutra predstavljati u svetu, potvrdio je Biković.

Foto: ATA images

 

 

Montirani snimak napravio buru na mrežama

Biković se, podsetimo, našao na udaru Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koje ga je nazvalo "Putinovim glumcem" i optužilo da "podržava genocid i krši međunarodno pravo".

Tada je i objavljen montirani snimak u kojem su prikazani delovi Bikovićevih filmskih uloga i replike iz scenarija s njegovim izjavama o Rusiji i podsećanjem na nagrade koje je dobio u Moskvi i Beogradu.

"Miloš Biković, srpski glumac, koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni HBO serije 'Beli lotos'. HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo", napisali su u svojoj objavi na mreži Iks.

 

 

Nakon optužbi oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

- Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio trag u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Želimo da podsetimo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Milošu Bikoviću na Dan srpske diplomatije 2019. godine uručio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu.

Foto: ATA images

 

 

Miloš Biković zamenjen u seriji "White Lotus"

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine prošle nedelje je pozvalo HBO da u predstojećoj sezoni svog hit šoua "Beli Lotos" izbaci srpskog glumca, koji je sada zamenjen u seriji.

Kako "Deadline" prenosi, Miloš Biković neće biti u idućoj sezoni, gde je trebalo da glumi manju ulogu gurua sklonog flertovanju. Ova uloga će biti dodeljena drugom glumcu, a snimanje će uskoro početi u jugoistočnoj Aziji.

"I dalje verujem da umetnost može da ujedini čovečanstvo"

Miloš Biković se na društvenim mrežama ovim povodom oglasio saopštenjem:

- Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti. Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo "White Lotus"-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet. Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni - poručio je Miloš Biković.

Foto: ATA images

 

 

Saopštenje Udruženja dramskih umetnika Srbije

"Izražavamo najdublje žaljenje povodom nedavne odluke HBO-a da našem svetski priznatom umetniku i kolegi Milošu Bikoviću oduzmu prethodno dodeljenu ulogu u seriji Beli lotos.

Iako smo svesni da rat isključuje svaku drugu logiku opredeljivanja osim one ,,za ili protiv” i da u sveopštoj uzavrelosti strasti i međusobnih optužbi nema prostora za bilo kakav dijalog iznijansiranih argumenata, tužno je da živimo u vremenu u kome je tako lako optužiti nekoga za ,,podržavanje genocida” i ,,kršenje međunarodnog prava“, bez ikakvog uzimanja u obzir glas optuženog u vezi sa tim.

Miloš Biković se povodom takvih optužbi sam nedvosmisleno oglasio i jasno ogradio od njih, precizno definišući svoj stav povodom rata i sveopšteg stradanja nevinih ljudi. Ono što sasvim sigurno ne odgovara istini jesu te dve tako teške i strašne optužbe. On nikada nije podržavao genocid i bio kršitelj međunarodnog prava. Nadamo se samo da nećemo, zbog takve medijske olakosti u paušalnim optužbama, prisustvovati ponovnom oživljavanju onog, ne tako davnog, vremena, kada je bilo dovoljno da neko na nekog pokaže prstom, pa da taj odmah završi pred nekim streljačkim vodom ili na nekom Golom otoku.

Želimo da verujemo da ćemo se svi zajednički izboriti za to da naš stvaralački i umetnički integritet i svet stavimo van domašaja bilo koga ko bi da ga instrumentalizuje u sklopu svojih dnevno političkih agendi."

(Blic)

BONUS VIDEO: