Kanibalizam je bio široko prisutan u Amazoniji, afričkim plemenima u Kongu i nekoliko plemena na Novom Zelandu i Indiji. Čak i u modernim vremenima, kanibalistički zločini događali su se u civilizovanim društvima. Među najpoznatije primere spadaju amerčki serijski ubica DŽefri Damer koji je ubio i pojeo 17 žrtava između 1978. i 1991. i nemački kanibal Armin Mejers, koji je ubio svoju žrtvu nakon što ga je upoznao i pojeo skoro 10 kg njegovog mesa u nedeljama nakon ubistva.

No, ovakve tragedije se retko dešavaju u savremenom svetu, i takve zločine čine duševno oboleli pojedinci. Ipak, mnogi ne znaju da je Papua Nova Gvineja je poslednje mesto na planeti gde i dalje žive kanibalska plemena.

Pleme Korovaj živi na jugoistoku Papue. Nisu otkriveni sve do 1974. godine kada je grupa zapadnih naučnika krenula u ekspediciju u to područje, a pre toga mnogi istraživači veruju da oni nisu shvatili da postoje drugi ljudi na svetu.

Foto: Profimedia

 

Oni grade svoje kuće od drvoreza i palmi na visini od skoro 50 metara, da bi se zaštitili od rivalskih sela i predatora. Mnogi Korovaji veruju da uljezi nose demone i zle duhove i da ih treba sprečiti da uđu na njihovu teritoriju, iako su neki od članova tog plemena odbacili taj mit nakon kontakta sa naučnicima i novinarima.

Kanibalistička kultura u plemenu je još uvek prisutna, jer veruju da svaka osoba oko njih za koju bi mogli da osete da ju je otela kakua demon na Korovajskom jeziku mora biti ubijena i pojedena.

Foto: Profimedia

 

Stravičan događaj se obično dešava kada starešina, to jest najstarija osoba u plemenu, počne sam da se moli i "čuje" unutrašnje glasove koji mu govore koga je u plemenu uzeo demon, i praktikuje veštičarenje, zatim dovodi ljude iz plemena oko sebe i kaže im koja je ta osoba. Ubiju je, a onda starešina izvrši proces kasapljenja.

Uprkos njihovoj interakciji sa ljudima van plemena, mnogi pripadnici Korovaja i dalje smatraju druge ljude van plemena lovom i đavolskim duhom koji se mora sprečiti da uđe na teritoriju.

Foto: Profimedia

 

Izveštaji navode da pleme još uvek praktikuje kanibalizam i veruje u nasleđene mitove. Vlasti u Papui Novoj Gvineji uvek upozoravaju turiste da sami ne pešače, a lokalni vodič iz hotela je uslov za bezbedno putovanje.

Uprkos tome, nema nedavnih prijavljenih incidenata u kojima je pleme nanelo bilo kakve povrede turistima. Preporuka je da turisti budu oprezni i da se pridržavaju uputstava tamošnjih vlasti za bezbedan odmor.

BONUS VIDEO: