Prva epizoda emitovana je na jutjub kanalu FK Crvena zvezda, a bivši vođa Delija otkrio je plan da se u Zagrebu napadne Dražen Petrović, tadašnji košarkaš Cibone.

- Petrović je tada bio najbolji igrač Cibone sa kojom smo se mučili u košarci, i želeli smo da ga neutrališemo. Prvo smo hteli da ga zaplašimo i zapretimo, a posle i da ga prebijemo. Ideje su se sve više radikalizovale, pa smo došli do toga da mu motkama polomimo noge pred neku važnu utakmicu protiv Zvezde. Pratili smo ga nekoliko dana u Zagrebu, ali je to bilo dosta teško, jer nismo imali mobilne telefone - govori Tima u prvoj od sedam epizoda koliko ima serijal "Ultras - Timina priča". 

- No, uvideli smo njegovu rutinu, znali smo gde ide posle treninga, u kom kafiću sedi, gde stanuje. Problem je bio što nikada nije išao sam, uvek je bio sa devojkom ili društvom. Vratili smo se u Beograd i dogovorili da sve to uradimo kad bude odlučujuća utakmica sa Cibonom te sezone. No, izgubili smo tad u polufinalu, pa nije bilo potrebe za tako nečim 

Foto: Jutjub printskrin/Sportska secanja

 

Prisetio se velike tuče u Zagrebu u momentima kada je nacionalizam i mržnja prema Srbima od strane Hrvata bila ogromna. 

- Moja prva navijačka tuča je bila 1982. godine u Zagrebu. Posle utakmice nas je policija zadržala na tribini, bilo nas je oko 150. Posle sat vremena su nas sproveli do zapadne tribine i pokazali nam u kom pravcu je železnička stanica. Iznenadili smo se, jer smo mislili da će nas sprovesti u policijsku stanicu. Krenuli smo ka železničkoj stanici, ušli u park, i u tom trenutku smo videli ogromnu grupu Dinamovih navijača koja ide ka nama. Bilo ih je pet puta više nego nas. Verovatno im je neko javio da smo tu. Jedan od starijih navijača nam je rekao: "Ako neko bude bežao, ja ću mu presuditi u Beogradu. Idemo svi u napad, juriš braćo Srbi". Krenuli smo na njih, oni su se uplašili, jer su očekivali da ćemo bežati i počeli su da padaju jedan preko drugog. Bila je zaista ozbiljna tuča. Policija nas je razdvojila na kraju. Nacionalistički prizvuk se mnogo više osećao van Beograda. Kada sam otišao na nekoliko gostovanja u Hrvatsku, shvatio sam koliko nas mrze tamo i koliko je to ukorenjeno. Delovalo je kao tempirana bomba koja je posle eksplodirala. 

Otkrio je i da su u Medulićevoj ulici u centru Zagreba imali štek stan u kom su se okupljali i čuvali navijače rekvizite. U toj istoj zgradi je bila i glavna baza Bed Blu Bojsa. 

- Počeli smo da se družimo sa Srbima iz Zagreba koji su navijali za Zvezdu. To je preraslo u takvo drugarstvo, da je stan u Medulićevoj ulici u centru Zagreba, postao naša navijačka baza tamo. Tu smo se skupljali i smišljali akcije da napadamo navijače Dinama ili Cibone i uzmemo im transparente. U prizemlju te zgrade bila je kafana koja se zove Kalnik - glavna baza Bed Blu Bojsa. To smo saznali tek nekoliko godina kasnije. Tada je u svakom gradu moglo da se desi nešto. Odeš recimo u Sarajevo i oni nisu imali huligansku ekipu koja može da nam parira po ulicama, ali je opet to domaća publika. Tada počinješ da shvataš da je stadion protiv tebe i da može da se desi da te domaća navijačka grupa napadne. Mi smo se udruživali da bi se branili, ali smo shvatili da ne bi bilo loše da i mi napadamo, pa smo počeli da smišljamo akcije.

Strah od države i policije je postojao, a represija je bila takva da je bilo zabranjeno da se pevaju patriotske pesme na tribini. 

- Mi smo tada živeli u zatvorenom komunističkom društvu i iskreno - plašili smo se i države i policije. Nikom nije moglo da padne na pamet da napadne policajca. Policija ništa to nije razumela, jer su oni zabranama i batinama hteli sve to da spreče, uz onu foru: "Ćuti i navijaj". Tada je nacionalizam bio osetljiva tema, početkom 80ih godina prošlog veka, pogotovo između Srba i Hrvata. Čudila me je tada reakcija policije na pesme o vojvodi Sinđeliću, ili kad zapevamo "Marš na Drinu", pa "Igrale se Delije". Uvek su reagovali, uskakali na tribinu, terali te da sedneš i ćutiš. Ali kad je nešto zabranjeno, odmah stvara bunt.

Dežurni krivci za sve probleme u državi, tada su bili navijači. 

- Policiji i društvu je uvek lakše da glavno težište problema prebace na navijače. Početom 2000ih godina, bila je velika afera oko toga da su neka deca lečena alternativnim metodama uz neovlašćeno snimanje i fotografisanje, nakon čega je tadašnja vlast, da skrene pažnju sa tog problema, uvela neke sulude restrikcije za navijače. Zabranili su bubanj i zastave recimo, a na prvi sledeći derbi doveli 20 hiljada policajaca, gde je Beograd delovao kao ratna zona. 

Serijal "Ultras - Timina priča", ima ukupno sedam epizoda i emitovaće se svake nedelje od 20 časova na Jutjub kanalu FK Crvena zvezda.

BONUS VIDEO:

(Sportal)