Pokretanje kampanje na TikTok-u neki zastupnici u Kongresu su doživeli problematičnim s obzirom na to da je aplikacija, koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance, u fazi inspekcije u SAD-u zbog potencijalnih pretnji nacionalnoj bezbednosti.

Neki američki zakonodavci pozvali su na zabranu aplikacije zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla da dobije pristup korisničkim podacima ili uticaju na sadržaj koji se korisnicima plasira u aplikaciji.

TikTok zabranjen na službenim telefonima državnih službenika

Juče je demokratski senator Mark Varner rekao da je zabrinut zbog implikacija po nacionalnu sigurnost.

- Mislim da još uvek moramo pronaći način da sledimo Indiju, koja je zabranila TikTok. Malo sam zabrinut zbog mješovite poruke - rekao je Warner

Brojni republikanski zastupnici takođe su kritikovali odluku kampanje da se pridruži TikToku. Portparol Bele kuće DŽon Kirbi rekao je da se ništa nije promenilo u vezi sa “zabrinutostima za nacionalnu sigurnost oko korišćenja TikToka na vladinim uređajima.

- Ta je politika još uvek na snazi - rekao je.

Foto: Tanjug/AP

 

Prošle je godine Bajdenova administracija naredila vladinim agencijama da uklone TikTok s telefona i uređaja u vlasništvu savezne vlade. TikTok je tvrdio da neće deliti podatke američkih korisnika s kineskom vladom i poduzeo je značajne mere za zaštitu privatnosti svojih korisnika. Kompanija nije odmah odgovorila na zahtev novinske agencije Rojters za komentar o Bidenovoj kampanji.

Foto: Tanjug/AP

 

"Preduzete napredne sigurnosne mere"

Iz Bajdenove kampanje poručili su u saopštenju da će "nastaviti da dopiru do birača gde god oni bili", uključujući i druge aplikacije društvenih medija kao što su Metin Instagram i Truth Social, koji je osnovao bivši predsednik Donald Tramp.

Kampanja poduzima "napredne sigurnosne mere" za svoje uređaje i prisutnost na TikToku bila je odvojena od tekućeg sigurnosnog pregleda aplikacije, dodao je predstavnik kampanje. Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS) pod vođstvom američkog ministarstva finansija u martu 2023. zahtevao je od kineskih vlasnika TikToka da prodaju svoje deonice ili se suoče s mogućnošću zabrane aplikacije, ali administracija nije ništa poduzela.

Jedna od portparoliki Bele kuće, Karin Žan-Pjer, rekla je u ponedeljak da je pregled od strane CFIUS-a u toku i primetila da je Bela kuća prethodno odobrila zakon koji su predstavili Varner i drugi kako bi administraciji dali nove alate za rešavanje pretnji koje predstavljaju aplikacije u stranom vlasništvu.

Prošlog meseca iz TikToka su pred Kongresom saopštili da 170 miliona Amerikanaca sada koristi platformu kratkih video zapisa, što je povećanje od oko 20 miliona u odnosu na prošlu godinu. 

BONUS VIDEO:

(Indeks.hr)