"Dragi gospodine predsedniče,

U ime naroda Sjedinjenih Država, upućujem najlepše želje Vama i srpskom narodu povodom proslavljanja Dana državnosti 15. februara.

Izgradnja uspešnijeg i stabilnijeg Zapadnog Balkana u interesu je i Sjedinjenih Država i Srbije, i tokom naredne godine radujem se unapređenju ovog cilja jačanjem regionalne energetske bezbednosti i širenjem naših ekonomskih veza.

Naše oružane snage nastavljaju da služe rame uz rame na Sinaju, unapređujući regionalni mir i bezbednost. Učešće Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije takođe su bile ključne za podršku stabilnosti u drugim delovima sveta. I, Sjedinjene Države cene podršku koju je Srbija pružila Ukrajini u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada se suočila sa brutalnom invazijom Rusije.

Sjedinjene Države snažno podržavaju put Srbije ka pristupanju EU i ostaju posvećene pomaganju Srbiji u jačanju njenih demokratskih institucija ka ispunjenju ovog cilja.

Takođe, ohrabrujem Srbiju da nastavi sa prošlogodišnjim napretkom ostvarenim u Dijalogu sa takozvanim Kosovom, kojim posreduje EU. Dogovor o normalizaciji i implementaciji predstavlja ključne korake ka mirnijoj i uspešnijoj budućnosti Srbije, reiona, i Evrope".

Podsetimo, Sretenje Gospodnje se obeležava kao Dan državnosti Republike Srbije. Državni praznik se proslavlja 15. i 16. februara u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu pokrenuta Srpska revolucija i borba za oslobođenje od Turaka. Osim toga, slavi se i kao Dan ustavnosti u spomen na dan kada je u Kragujevcu zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije.

BONUS VIDEO: