Autor je devet knjiga, ali je član Udruženja književnika Srbije postao tek kada je, na nagovor drugova književnika, napisao molbu na stonoj salveti. Zbog provokativnih društvenih i političkih tekstova, često je bio predmet mnogih kontroverzi. Za poslednju knjigu poezije "Pusto ostrvo" dobio je nagradu akademije Ivo Andrić. Pre dve godine ovaj rođeni Čačanin postao je Počasni građanin Čačka, grada u čiju je čast prepevao pesmu Last Train to Clarksville grupe "Mankis" u hit "Zadnji voz za Čačak"....

Borisav Bora Đorđević (71) i njegova "Riblja čorba" našli su se i u udžbeniku "Muzička kultura" za osmi razred osnovne škole, u kome piše da je "Riblja čorba" jedna od najpoznatijih rok grupa Srbije i nekadašnje Jugoslavije, a da se njihova pesma "Pogledaj dom svoj anđele" ubraja u najbolje rok pesme ovih područja.

Foto: ATA images

 

 

Sticajem okolnosti, otkazani novogodišnji koncerti u Nišu i Boru usled jakog zapaljenja pluća i intervju koji je Bora Čorba dao Miri Adanji Polak, doveli su u zabludu mnoge da pomisle da je otpisan. Nije ovo prvi put da ga otpisuju. Da se ne predaje, a naročito ne zbog "tamo neke kijavice", svedoči i predstojeći koncert 17. februara u Trnavi, prvi u 45 godina dugoj karijeri "Riblje čorbe" koji će biti održan u Slovačkoj.

U velikom prazničnom intervjuu za "Večernje novosti" (možete ga pročitati na OVOM linku), Bora je odabrao tri najbolje pesme u istoriji.

Mojih top tri svih vremena

Možete li da nam navedete vaših top tri pesama svih vremena?

- Ne mogu. Ima toliko sjajnih pesama da ne mogu da se odlučim za samo tri. Recimo, na prvu loptu, "Stounsi" i Wild Horses, "Bitlsi" i The Fool on the Hill i "Čorba" i "Pogledaj dom svoj anđele".

(Večernje novosti)

BONUS VIDEO: