To je danas FoNetu rekao predsednik organizacije za spasavanje životinja Animal rescue Srbija (ARS) Aleksandar Gavrić.

Prema njegovim rečima, građani mogu pomoći očuvanju populacije i mačaka i ptica time što će napuštene mačke koje žive na ulici hraniti kako one ne bi imale potrebe da love ptice.

Foto: Shutterstock

 

- Ukoliko se hrane mačke sa ulice, bitno je da im se ne daje hleb, već mesni proizvodi, jer im hleb ne odgovora, kao ni slana i začinjena hrana, tvrdi Gavrić.
 
On je ukazao da su mačke jako zahvalne za suživot, jer su veoma čiste životinje, koje se same kupaju, nije potrebno učiti ih gde da idu u toalet, jer im je taj instinkt urođen. Takođe, kako je objasnio, mačke su pravi stres menadžeri i zato su čest izbor radnih kolektiva.
 
Te životinje utiču na smanjenje nivoa stresa kod ljudi, pa mačka često doprinosi boljim međuljudskim odnosima i poboljšanju produktivnosti radnika.

Foto: Profimedia

 

Veliki broj mačaka završava na ulici iz čiste nebrige ljudi koji olako kupuju ili udomljuju mačke dok su male, ali ih čim porastu odbacuju. Zbog toga Gavrić apeluje da se dobro razmisli pre nego što se odluči da mačka, ali i bilo koja druga životinja bude dovedena u dom ili kancelariju.
 
- Mačka vam neće praviti smetnju i probleme, a može vas usrećiti, zato je nemojte izbacivati na ulicu, već uživajte u njenom društvu, naglasio je predsednik ARS.
 
Građani mogu udomiti te životinje direktno sa ulice, iz azila za mačke ili rehabilitacionog centra ARS.
 
Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan mačaka, životinja koje žive sa ljudima na Zemlji već 3.500 godina.
 
Mačke su u nekim kulturama svete životinje, a pojedini gradovi se diče etiketom gradova mačaka poput Istanbula i Kotora.

 

BONUS VIDEO: