Najviše sanjamo tokom REM faze sna (brzo kretanje očiju), jer je to doba noći kada je naš mozak najaktivniji.  Ako spavate osam sati, verovatno sanjate oko 100 minuta u noći.

Najčešći tip sanjanja

Pet osnovnih tipova snova su normalni snovi, sanjarenje, lažni snovi buđenja, lucidni snovi i noćne more. Normalni snovi su najčešći tip, i uglavnom sadrže iskustva i ljude koje poznajemo. Tokom normalnih snova, potpuno smo nesvesni da sanjamo, a ove snove često zaboravljamo kada se probudimo, piše The List.

Foto: Profimedia

 

 

Kada se setite normalnog sna, on može poslužiti kao prozor u vašu podsvest. Možda postoji strah, sećanje, iskustvo ili osoba koja ima veći uticaj na vas nego što ste ranije mislili. Međutim, može biti potrebno malo razmišljanja da biste zaista razumeli šta je san značio pošto se pojavljuju u kodiranim slikama. Na primer, san o davljenju može ukazivati na to da se trenutno suočavate sa ogromnim okolnostima ili emocijama kojima još uvek ne znate da upravljate.

Foto: Profimedia

 

 

Kako možete pozitivno da utičete na svoje snove?

Najbolja stvar koju možete učiniti za svoj san i snove je da stvorite smirujuću i doslednu rutinu pre spavanja. Ako ste u mogućnosti, posebno je korisno da idete u krevet u isto vreme svake noći i izbegavate plavo svetlo sa ekrana, horor filmova i svega što može negativno da utiče na vas.

Foto: Profimedia

 

 

Meditacija, vođenje dnevnika i čitanje knjige su opuštajuće i produktivne rutine za spavanje koje će vas voditi ka pozitivnom iskustvu spavanja.

BONUS VIDEO: