Proleće je pred vratima, što znači da dani polako postaju duži, svetliji i topliji. Iako su ovo dobre vesti za naše vrtove, toplije vreme takođe znači da će mravi uskoro biti aktivniji.

Mravi mogu prouzrokovati mnogo problema u domovima, jer ulaze u ormare, hranu pa čak i u hladnjake.

Stručnjak za skladištenje Kris Haton, otkrio je za kako humano ukloniti štetočine iz domova.

1. Sirće

Sirće je odlično sredstvo za čišćenje i može da se koristi za uklanjanje kamenca i pranje prozora te se, takođe, može koristiti za odvraćanje štetočina poput mrava. Kris je objasnio kako koristiti belo sirće za odvraćanje mrava.

Foto: Profimedia

 

- Poprskajte rastvor jednakih delova sirćeta i vode oko ulaznih tačaka, staza mrava i poznatih područja zaraze. To prekida njihove mirisne tragove i odvraća mrave od povratka - otkrio je.

2. Eterična ulja

Određena eterična ulja, poput ulja metvice, čajevca i citrusa, "prirodni su repelenti protiv mrava", kazao je Kris.

Umesto upotrebe čistih eteričnih ulja, stručnjak je predložio njihovo mešanje sa vodom. Jednostavno pomešajte nekoliko kapi ovih ulja sa vodom i raspršite rastvor po svom domu kako biste odvratili mrave.

Foto: Profimedia

 

Usredsredite se na prskanje okvira vrata, područja oko vrata, prozora i ventilacijskih otvora odakle mravi najverovatnije ulaze.

3. Cimet

Cimet se nalazi u skoro svim kuhinjskim ormarićima i često se koristi u pečenju i kuvanju. Ali jeste li znali da se može koristiti i za odvraćanje štetočina? Posipanje mlevenog cimeta po mravljim stazama ili oko njih može da poremeti njihove mirisne tragove što ih može sprečiti da uđu u domove. To je sigurna i netoksična metoda za odvraćanje mrava.

BONUS VIDEO: